NASA skal skyte opp forskningsraketter fra Norge

Andøya space center sett fra fjellet Andhue på Andøya. Her skal NASA etter planen skyte opp sju raketter. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

NASA skal skyte opp to raketter fra Ny-Ålesund på Svalbard og sju fra Andøya i den største operasjonen i sitt slag utenfor USA, melder NRK.

Direktør Kolbjørn Blix ved Space Systems, Andøya Space Centre, som har vært sentral i planleggingen, bekrefter at operasjonen er enestående for amerikanerne.

– Ifølge det de selv sier, så er det det. Det har kanskje vært et antall raketter som ligner, men ikke helt av denne størrelsen og i et slikt stort felles prosjekt, sier Blix til kanalen.

Prosjektet er et forskningssamarbeid mellom Norge, USA og Japan. Japan bidrar med en rakett, det samme gjør Norge. NASA-rakettene klargjøres i Wallops ved Washington og fraktes i deler til Andøya og Svalbard. 60 -70 personer vil være involvert i arbeidet.

Prosjektleder og professor ved Universitetet i Oslo Jøran Moen mener mer kunnskap om nordlys kan gi varsel om når GPS blir unøyaktig og når satellittene blir brakt ut av bane.

– Vi kan skyte raketter gjennom nordlyset både nordover fra Andøya og sørover fra Svalbard. Da rigger vi oss til slik at vi kan få fire raketter i lufta samtidig. Det blir en helt unik mulighet, sier Moen.

Mens Andøya Space Center har utstyr og infrastruktur for å sende opp raketter, må det til et forarbeid i Ny-Ålesund på Svalbard.

– Vi har ikke lov å ha utstyr der oppe. Det har å gjøre med Svalbardtraktaten. Der er det mye utstyr som skal opp, sier Kolbjørn Blix.

De første rakettene skal etter planen skytes opp desember neste år, og siste del skal gjennomføres ett år senere.

(©NTB)


Publisert: Oct 21, 2017 @ 8:51 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
  • Infowarrior

    Russerne blir vel rabiate nå da.