People carry the coffin, covered with the an Egyptian flag, of police captain Ahmed Fayez who was killed in a gun battle in al-Wahat al-Bahriya area in Giza province, about 135 kilometers (84 miles) southwest of Cairo, during his funeral at Al-Hosary mosque, in Cairo, Egypt, Saturday, Oct. 21, 2017. At least 54 policemen, including 20 officers and 34 conscripts, were killed when a raid on a militant hideout southwest of Cairo escalated into an all-out firefight, authorities said Saturday, in one of the single deadliest attacks by militants against Egyptian security forces in recent years. (AP Photo/Alaa Elkassas)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Skuddvekslingen begynte sent fredag da egyptiske sikkerhetsstyrker slo til mot skjulestedet til en gruppe opprørere i al-Wahat al-Bahriy-distriktet i Giza, rundt 135 kilometer sørvest for Kairo.

Offiserer fra en antiterroravdeling ledet angrepet, som var støttet av pansrede personellkjøretøy. Sikkerhetsstyrkene ble møtt av kraftig motstand og blant annet beskutt med rakettdrevne granater.

Egyptiske tjenestemenn sier at det videre hendelsesforløpet er uklart, men det er indikasjoner på at angrepsstyrken gikk tom for ammunisjon og at flere politifolk ble tatt til fange og senere drept. En offiser skal ha klart å rømme i et pansret kjøretøy.

Lydopptak

Et lydopptak der en av politifolkene som skal ha deltatt i operasjonen ber om hjelp over radio, sirkulerte på nett fredag. Det er foreløpig ikke bekreftet om opptaket er ekte.

– De har tatt alle våpnene og ammunisjonen, sier politimannen i opptaket.

Sikkerhetskilder som ikke vil navngis, opplyser til AP at sikkerhetsstyrkene ser ut til å ha gått i et nøye planlagt bakhold. Kildene opplyser at 54 ble drept, og frykter at tallet vil stige. Blant de drepte er to brigadegeneraler i politistyrkene, en oberst og ti oberstløytnanter.

Hendelsen skal etterforskes, ifølge en offisiell uttalelse som er lagt fram dagen etter kampene. Det antydes at inkompetanse, etterretningstabber og manglende koordinasjon kan ha vært årsaker til det høye dødstallet.

Mange angrep

Innenriksdepartementet i Kairo, som har ansvaret for politiet, oppga imidlertid et langt lavere dødstall lørdag. De hevder at 16 politifolk ble drept, og sa at også 15 ekstremister døde i aksjonen.

Ifølge departementet jagde sikkerhetsstyrkene islamistene ut i ørkenen etter sammenstøtene.

Militante islamister, noen av dem med bånd til IS, har stått bak en rekke angrep mot egyptiske sikkerhetsstyrker siden landets militære under ledelse av den daværende hærsjefen Abdel Fattah al-Sisi grep makten i et kupp i 2013 og avsatte landets folkevalgte president Mohamed Mursi fra Det muslimske brorskap.

Tusenvis av opposisjonelle er siden kastet i fengsel og mange av dem, blant dem Mursi, er dømt til døden.

Islamister har også stått bak flere terroraksjoner rettet mot koptiske kristne i Egypt, blant annet bombeangrep mot flere kirker. Bakgrunnen kan ha vært at kopternes pave Tawadros II offentlig støttet militærkuppet.

NTB-AP

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]