The leader of ANO party Andrej Babis speaks during a news conference at the party's election headquarters after the countrys parliamentary elections in Prague, Czech Republic October 21, 2017. REUTERS/David W Cerny
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Valget på ny nasjonalforsamling har gått over to dager. Lørdag kveld gikk opptellingen mot slutten.

Når 99,6 prosent av stemmene var talt opp, sto ANOs oppslutning på 29,7 prosent. Partiet er klart størst og Babis vil derfor få oppdraget med å danne regjering.

Partiet Frihet og direktedemokrati (SPD), som er mot EU og har innvandringsmotstand som en av sine profilerte saker, fikk 10,7 prosent av stemmene.

De to tradisjonelt største partiene, høyrepartiet ODS og sosialdemokratiske CSSD, må nøye seg med en oppslutning på bare 11,3 prosent og 7,7 prosent – enda svakere enn meningsmålingene tydet på.

Piratpartiet er kommet inn i nasjonalforsamlingen for første gang, med en oppslutning på 10,8 prosent.

– Dette er en valg-orkan, sier analytikeren Michael Klima til tsjekkisk TV, med henvisning til den storstilte svikten for de etablerte partiene.

Ferskt parti

ANO ble dannet av Andrej Babis for seks år siden. Han er en av Tsjekkias rikeste menn, omtales som Tsjekkias Trump og sammenlignes også med italienske Silvio Berlusconi.

Ifølge tidsskriftet Forbes er Babis Tsjekkias nest rikeste mann, er god for milliarder og har gjennom Agrofert-konsernet sitt eierinteresser i alt fra medier og eiendom til energi og jordbruk.

I mai i år fikk han sparken som finansminister etter anklager om økonomiske uregelmessigheter og han har en tiltale om skattesnusk og misbruk av EU-subsidier og EØS-midler hengende over seg.

Han anklages også for å ha en fortid i landets hemmelige tjeneste og for å ha vært agent for russiske KGB, noe han selv benekter.

Babis er kritisk til innvandring, euromotstander og spiller ellers på velgernes politikerforakt.

Fremmedhat

Den japanskfødte SPD-lederen Tomio Okamura er også en kontroversiell skikkelse i Tsjekkia.

Okamura har bånd til høyrepopulistiske Nasjonal front i Frankrike, ønsker å melde Tsjekkia ut av EU og har gått til valg på kraftig innvandringsfiendtlig retorikk.

– For første gang vil flertallet gå til partier som på en eller annen måte protesterer mot det liberale demokratiet vi kjenner, konstaterte avisen Hospodarske Noviny i en lederartikkel fredag.

– Og for første gang står vi overfor trusselen der en åpent xenofobisk, ekstremistisk bevegelse kan få over 10 prosent, skriver avisen, med henvisning til Okamura.

NTB-DPA-Ritzau

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]