Veteraner protesterer mot NFL

NFL spillerne i Miami Dolphins møtte første Oktober New Orleans Saints i NFL International Series på Wembley Stadium i London. Flere deltok der i protesten. Foto: Action Images via Reuters/Matthew Childs

Den 12 November er det veteranenes dag i USA. En Facebook gruppe med over 150000 likes har i den sammenheng erklært at de vil protestere mot NFL. Dette fordi enkelte NFL spillere har valgt å knele under den tradisjonelle syngingen av nasjonalsangen før kamper.

“Vi vil verken se på eller høre på NFL kamper den 12 november, i solidaritet med veteraner landet rundt, ettersom fotballspillere fortsatt nekter å respektere nasjonalsangen, det amerikanske flagget, og alt nasjonen står for.”

Gruppen, som også selger hoodier og t-skjorter med teksten “Don’t kneel” og “Freedom loving American”, har vekket oppmerksomhet i sosiale og tradisjonelle medier.

Deres utspill latterliggjør forsøksvis NFL-spillernes privilegerte status, og setter dette i kontrast til soldatenes arbeide, offer, slit og farer i utlandet. Både spillere og soldater kommer i mange tilfeller fra samme lave sosiale klasse i utgangspunktet, hvilket gruppen fremhever gjennom sin aksjon.

De knelende NFL spillerne har dog med sin protestaksjon vakt større oppmerksomhet siden de startet sin kampanje i 2016.

Protesterer mot rasisme
Protestene startet da quarterback Colin Kaepernick som spiller for San Francisco 49ers knelte under en kamp i protest mot rasisme, politivold og drap som har rammet sorte amerikanere hardt. Han ble oppmerksom på saken blant annet gjennom Black Lives Matter bevegelsen.

Medspiller i SF 49ers Eric Reid sier “Vi valgte å knele fordi det er et respektfullt uttrykk. Jeg husker jeg tenkte vår positur var som et flagg på halv stang for å markere en tragedie”. Spillerne valgte å knele etter å ha konsultert med veteraner i NFL, for å forsikre seg om ikke å være respektløse.

“Jeg kommer ikke til å stå oppreist og vise stolthet over flagget til et land som undertrykker svarte, og fargede mennesker. For meg er dette større enn fotball og det ville være egoistisk fra min side å se en annen vei. Det er døde kropper i gatene, og mennesker som får betalt permisjon og kommer unna med mord” sa Kaepernick i et intervju.

Frihet
Protestene har vakt sterke reaksjoner, deriblant fra president Trump som i en tale i september krevde at spillerne fikks sparken. Han mener protestene er respektløse overfor den amerikanske arven. Han gikk så videre til å snakke om hvordan regler laget for å beskytte spillere fra hjernerystelser ødelegger spillet.

Som en reaksjon på Trumps tale vokste protestene drastisk i september i år da over 200 spillere knelte i protest mot at President Trump oppfordret NFL til å gi de knelende spillerne sparken. Dette kommer også i kjølvannet av at Trump refererte til høyreekstremister som i august protesterte i Charlottesville som “very fine people”.

Flere av spillerne, trenerne og eiere som i september deltok i aksjonen nevner nettopp frihet, og ytringsfrihet som hovedgrunnene til nå å delta i protestene. Protestene blant veteranene er en følge av denne eskaleringen, og understreker ytterligere splittelsen som de siste årene har skåret gjennom det amerikanske samfunnet, både i hvordan det forstår seg selv og sine idealer, og hvordan ulike befolkningsgrupper ser på hverandre.


Publisert: Oct 21, 2017 @ 11:19 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Svein Svendsen

  “Dette kommer også i kjølvannet av at Trump refererte til høyreekstremister som i august protesterte i Charlottesville som “very fine people”.”

  Har viljen til å lyve om Trump begynt å spre seg fra MSM til Resett?

  • Olaus Trøgheim
   • Svein Svendsen

    Skal man ha som utgangspunkt at det kun var høyreekstremister på den ene siden må man også ha som utgangspunkt at det kun var venstreekstremister på den andre, hvilket måtte medført at Trump også burde blitt kritisert for å kalle venstreekstremister “bra folk.” Rent faktisk så var det på begge sider både vanlige folk og ekstremister, men MSM både i USA og Norge har fokusert på ekstremistene på høyresiden, påstått at Trump omtalte disse som bra folk og kritisert ham for det. Dette vet både Bjørn Ilner og andre norske journalister ikke er en riktig gjengivelse av det som skjedde, men velger altså å fortsette å spy ut løgnene mot Trump.

    • Olaus Trøgheim

     Selvsagt ble det fokusert på ekstremistene på høyre siden. Og i kronikken ble det referert til at Trump kalte høyreekstreme som very fine people. Dette er et faktum som du kaller løgn og nå “spy ut løgnene mot Trump”. Det er ikke løgner, det er fakta. Dersom det er slik at du henger deg opp i at det selvsagt finnes unntak så er det ikke veldig relevant ifht din meget sterke ordbruk. Trumps lefling med KKK, nazister og rasister er godt dokumentert og en forferdelig skamplett for USA. Trumps åpenbare rasisme fører i større og større grad til skiller og store motsetninger i befolkningen. Dette kan på sikt føre til borgerkrigslignende tilstander.

     • Svein Svendsen

      Det er nettopp disse løgnene jeg snakker om, men det nytter ikke å gjenta løgnene fra Trumps motstandere om rasisme. Han kalte aldri høyreekstremister gode mennesker, like lite som han kalte venstreekstremister gode mennesker. Han fordømte både venstreekstremistene og høyreekstremistene, samtidig som han påpekte at det var gode mennesker på begge sider. Dette i motsetning til hans motstandere som kun fordømte høyreekstremistene, samtidig som de roste venstreekstremistene og underslo at det var skikkelige folk som demonstrerte mot fjerning av historiske monumenter. Det er disse løgnerske kreftene, krefter også norske medier og politikere har alliert seg med, som evt. vil fremprovosere en borgerkrig med sin uforbederlige uredelighet og hets mot vanlige konservative amerikanere.

      Dersom Resett er nok et medium som skal delta i hets- og hatkampanjen som vestlig MSM kjører mot Trump, blir ikke Resett mye å skryte av fremover.

     • Frankie

      Innertier!

     • Det var mye udokumenterte påstander her. Har du belegg for noen av disse påstandene, eller er det det vanlig venstrevridde oppgulpet?

     • Olaus Trøgheim

      Dokumenter dine egne først.

     • JJ Rambowitz

      Trumps lefling med KKK og nazister må du forstå at er noe du har fått for deg i hodet ditt. Hadde han leflet med de du nevner hadde det vært på førstesiden av VG og Dagbladet hver eneste dag i minst to måneder. Det er slike som deg som er farlige, fordi dere bygger opp et hat og en sperre som gjør det umulig å snakke med dere rolig. Og det neste er at noen av dere forsvarer vold som middel for å stoppe det dere ikke liker, nemlig en ikke-eksisterende lefling med KKK. Du forstår ikke mye av amerikansk politikk hvis du tror at POTUS kan overleve så mye som en primær valgrunde om han lefler med KKK. Forsøke å puste dypt og legg gjerne frem dokumentasjonen du sitter med om hans lefling.

   • Anders Stang

    Det han sa var at det også var “very fine people” blant de som protesterte på høyresiden i Charlottesville, noe han har rett i. Den nye, alternative høyrefløyen i USA er en sammenblanding av alle mulige typer folk, fra vanlige konservative og libertarianere til nasjonalister og høyreekstreme.
    Demkratene i USA demonstrerer ofte sammen med kommunister og venstreekstreme grupper som Antifa og BLM, men media velger aldri å presentere dem som venstreekstreme av den grunn.

    Kommentarene til Trump om Charlottesville traff spikeren på hodet. Flere av de fremmøtte, møtte opp nettopp fordi den ekstreme venstresiden i USA har fått såpass stor innflytelse. At Trump påpekte at det var gode og onde mennesker på begge sider var vesentlig mer diplomatisk enn måten media valgte å fremstille det på.
    Det gjorde også at millioner amerikanere ble oppmerksom på hva Antifa er.

  • Frankie

   I motsetning til Antifa og BLM vil jeg påstå at de som demonstrere i Charlottesville er “very fine people”.

 • Fjellape

  Hvorfor er resett trumpfiendtlig? Er det forde han er hvit mann? Skal resett bli enda et antivestlig muh black oppression propaganda outlet?

  • Runar Løvlie

   Jeg lurer også på hvorfor Reset er Trumpfiendlig, hadde ventet noe bedre. Nå er det jo som ABC og SOL. Trist.

 • Ryddegutt

  Svein Svendsen i kommentaren under har fullstendig rett. Trump har aldri referert til høyreekstreme som “very fine people”. Trump sa eksplisitt at

  “Those people, all of those people- excuse me. I’ve condemned neo-Nazis. I’ve condemned many different groups, but not all of those people were neo-Nazis, believe me. Not all of those people were white supremacists, by any stretch.”

  https://www.cnbc.com/2017/08/15/read-the-transcript-of-donald-trumps-jaw-dropping-press-conference.html

  Her er eksempel på en kvinne som var med i demonstrasjon for å protester mot at USAs historie skulle renses på Taliban-vis ved å ødelegge statuer. Piercy marsjerte ikke for å støtte nasjonalsosialisme:

  “Good people can go to Charlottesville,” said Michelle Piercy, a night shift worker at a Wichita, Kan., retirement home, who drove all night with a conservative group that opposed the planned removal of a statue of the Confederate general Robert E. Lee.

  After listening to Mr. Trump on Tuesday, she said it was as if he had channeled her and her friends — all gun-loving defenders of free speech, she said, who had no interest in standing with Nazis or white supremacists: “It’s almost like he talked to one of our people.”

  https://www.nytimes.com/2017/08/16/us/politics/trump-republicans-race.html?smid=tw-share&mtrref=undefined

  Når bermen fra voldsvenstre tar med seg stokker for å “demonstrere” så burde det ringe noen bjeller hos flere enn bare Trump.

  Hvis Resett ikke skal blir bare en ny variant av Dagbladet så bør de sjekke påstander fra flere kilder enn kun ekkokammeret i kjelleren på Marienlyst.

  By the way, hvis der var valg på nytt mellom Trump og Clinton i dag så hadde Trump fremdeles vunnet valget. Og han hadde vunnet valget med større margin enn han gjorde for ett år siden:

  “Finally, a Poll Trump Will Like: Clinton Is Even More Unpopular”

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-07-18/finally-a-poll-trump-will-like-clinton-even-more-unpopular

  De kan jo ha noe med alle skjelettene som fortsetter å ramle ut av skapet til alle journalisters favoritt, korrupte Clinton:

  “Clinton didn’t want leverage. She wanted the issue to go away. She toiled feverishly to get the 10 Ghost Stories spies back to Moscow as quickly as possible. She accepted whatever Putin would give her to pass off as a face-saving swap.

  She folded America’s strong hand of cards. The US had ten relatively young, highly trained Russian spies in custody with immense, fresh knowledge of SVR statecraft. A normal secretary of state would bide her time and get the best deal.

  The State Department coordinated quickly with the Kremlin to return the spies in a lopsided swap over a busy Fourth of July weekend, when few in Washington were paying attention.”

  http://dailycaller.com/2017/10/20/hillary-clintons-russian-ghost-stories/

  Og så har man jo den detaljen at Bob Mueller var FBI sjef da Clinton, sammen med Obama, sørget for å sende disse spionene hjem til Russland i ekspressfart uten å avhøre eller tiltale de.

  Trump var ikke et ideelt valg som president, men han var x1000 bedre enn det som var alternativet…

 • Jens Janssen

  Et splittet land væpnet til tendene – ikke så ulikt Norge…

 • Ole Hansen

  Å det å gjenta en løgn mange nok ganger gjør den ikke noe mere sann for
  det. Trump har aldri referert til høyre-ekstreme som “very fine people”.
  Black lives matter og anti-fa bevegelsene i USA er
  fascistiske anarkistiske kommunistiske bevegelser, også kalt alt-left,
  venstre-ekstreme bevegelser som er like farlige som høyre-ekstreme. Alt-left
  har ført til mange politi drap i USA.