Oslo 20170912. Venstreleder Trine Skei Grande , statsmnister Erna Solberg, Siv Jensen (Frp) og Knut Arild Hareide utenfor NRK. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Del saken
  •  
  •  
  •  

Innen utgangen av desember vil Venstre trolig ha bestemt seg for om partiet blir en del av regjeringen eller går i opposisjon.

Etter det NTB erfarer, blir avgjørelsen tatt før årsskiftet.

En mulig trepartiregjering er det store spørsmålet i norsk politikk for tiden. Fredag presenterte statsminister Erna Solberg (H) en ny regjeringskabal, lagt med færrest mulig endringer i påvente av at Venstre bestemmer seg for om de vil inn i regjering eller ei.

Saken sto høyt på dagsordenen på Venstres landskonferanse i helgen, men uten at det kom klare signaler fra toppledelsen.

– Venstres velgere forventer noe mer for å støtte en statsminister enn å bare få den statsministeren, var det nærmeste Venstre-leder Trine Skei Grande kom i sin tale til landsstyret.

Sammenligner programmer

Innad er partiet splittet i spørsmålet. Flere fylkesledere sier til NRK at de er svært kritiske til et regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet.

Andre mener partiet bør gå i regjering for å få mer gjennomslag.

For tiden jobber partienes nestledere med å sammenligne partiprogrammene og se etter likheter og ulikheter. Dernest skal sonderingene starte, opplyser Grande til NTB.

Det er etter det NTB kjenner til hun selv som skal forhandle med regjeringspartiene, mens Venstres stortingsgruppe skal ta den endelige beslutningen. Arbeidet skjer parallelt med budsjettbehandlingen i Stortinget.

– Det er sikkert mange vanskelige enkeltsaker, men for oss er det viktigste å få gjort noe på de tre store feltene skole, bedriftspolitikk og klima og miljø, sier Grande.

Samtidig er de tre partiene allerede enige på viktige områder, som Nasjonal transportplan (NTP) som ble vedtatt i juni i år.

LoVeSe øverst

Søndag vedtok Venstres landsstyre å gå inn for å lovfeste retten til kvalifiserte lærere.

Når det gjelder klima og miljø, står fortsatt vern av Lofoten, Senja og Vesterålen øverst på Venstres kravliste.

Sammen med Kristelig Folkeparti har Venstre allerede vunnet kampen om vern av Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeboring én gang. Spørsmålet nå kan bli om de greier det en gang til.

Både Høyre og Frp er ivrige etter å få på plass en konsekvensutredning i Lofoten.

Utstrakt hånd

Også Frp hadde landsstyremøte i helgen. I sin tale rakte Frp-leder Siv Jensen en utstrakt hånd til Venstre gjennom å vektlegge typiske Venstre-saker som redusert barnehagebetaling for fattige familier og gratis kjernetid i barnehagen.

For ti år siden sa Frp nei til gratis kjernetid i innvandrerdominerte bydeler i Oslo.

Samtidig understreker Jensen at det er viktig å få et tydelig Frp-stempel på fire områder i en eventuell ny regjeringsplattform: Streng asylpolitikk, større statlig ansvar i eldreomsorgen, opprettholde tempoet i bygging av vei og infrastruktur, samt skatter og avgifter.

Venstre har allerede gjort det klart at de ikke vil være med på Frps foreslåtte innstramminger i asylpolitikken.

Frykter ikke utvanning

Samtidig sier Frp-nestleder Per Sandberg til NTB at han overhodet ikke frykter at et tettere samarbeid med Venstre vil utvanne Frps egen politikk.

– Det er helt opp til oss selv, sier han til NTB.

– Nå har vi stått fire år i regjering, og vi står stødigere enn noensinne, sier Sandberg.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]