Italienske regioner stemmer over økt selvstyre

Foto: / AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA

Innbyggerne i de velstående regionene Lombardia og Veneto nord i Italia skal søndag stemme over om de vil ha økt selvstyre.

(NTB-AP) Folkeavstemningene er ikke bindene, men stemmer innbyggerne «ja» vil lederne i de to naboregionene ha betydelig støtte til å forhandle med Roma om å få en større andel av skatteinntektene og flere ansvarsområder. Lederne ønsker seg større myndighet over sikkerhet, migrasjon, utdanning og miljøsaker.

Roberto Maroni, president i Lombardia sier at han er fornøyd dersom 34 prosent av innbyggerne avlegger stemme, for det tilsvarer andelen som møtte opp i den nasjonale grunnlovsavstemningen i 2001. I Veneto må minst 50 prosent delta for at avstemningen skal få betydning.

De to regionene bidrar med 30 prosent av Italias brutto nasjonalprodukt. Begge er styrt av Lega Nord, et parti som er skeptisk til både EU og migrasjon. Flere andre partier støtter avstemningen, blant dem Forza Italia, partiet til tidligere statsminister Silvio Berlusconi. Det sosialdemokratiske partiet Partito Democratico ber velgerne om å ikke delta i avstemningen.

Folkeavstemningen søndag blir en forsmak på valgene neste år, der Berlusconi har sagt at han vil ha mer selvstyre i alle de 20 regionene i Italia. Fem regioner har allerede utvidet selvstyre. (©NTB)


Publisert: okt 22, 2017 @ 9:24 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.