A picture taken on October 20, 2017 shows a Gondola passing under the Rialto bridge at the Canal Grande. A referendum will be held on October 22, 2017 in the Italian regions of Lombardy and Veneto, both ruled by rightwing party Northern League, to ask for more fiscal autonomy and more powers to decide how to allocate financial resources. / AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Innbyggerne i de velstående regionene Lombardia og Veneto nord i Italia skal søndag stemme over om de vil ha økt selvstyre.

(NTB-AP) Folkeavstemningene er ikke bindene, men stemmer innbyggerne «ja» vil lederne i de to naboregionene ha betydelig støtte til å forhandle med Roma om å få en større andel av skatteinntektene og flere ansvarsområder. Lederne ønsker seg større myndighet over sikkerhet, migrasjon, utdanning og miljøsaker.

Roberto Maroni, president i Lombardia sier at han er fornøyd dersom 34 prosent av innbyggerne avlegger stemme, for det tilsvarer andelen som møtte opp i den nasjonale grunnlovsavstemningen i 2001. I Veneto må minst 50 prosent delta for at avstemningen skal få betydning.

De to regionene bidrar med 30 prosent av Italias brutto nasjonalprodukt. Begge er styrt av Lega Nord, et parti som er skeptisk til både EU og migrasjon. Flere andre partier støtter avstemningen, blant dem Forza Italia, partiet til tidligere statsminister Silvio Berlusconi. Det sosialdemokratiske partiet Partito Democratico ber velgerne om å ikke delta i avstemningen.

Folkeavstemningen søndag blir en forsmak på valgene neste år, der Berlusconi har sagt at han vil ha mer selvstyre i alle de 20 regionene i Italia. Fem regioner har allerede utvidet selvstyre. (©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]