A picture taken on October 20, 2017 shows a Gondola passing under the Rialto bridge at the Canal Grande. A referendum will be held on October 22, 2017 in the Italian regions of Lombardy and Veneto, both ruled by rightwing party Northern League, to ask for more fiscal autonomy and more powers to decide how to allocate financial resources. / AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
annonse
annonse

Innbyggerne i de velstående regionene Lombardia og Veneto nord i Italia skal søndag stemme over om de vil ha økt selvstyre.

(NTB-AP) Folkeavstemningene er ikke bindene, men stemmer innbyggerne «ja» vil lederne i de to naboregionene ha betydelig støtte til å forhandle med Roma om å få en større andel av skatteinntektene og flere ansvarsområder. Lederne ønsker seg større myndighet over sikkerhet, migrasjon, utdanning og miljøsaker.

Roberto Maroni, president i Lombardia sier at han er fornøyd dersom 34 prosent av innbyggerne avlegger stemme, for det tilsvarer andelen som møtte opp i den nasjonale grunnlovsavstemningen i 2001. I Veneto må minst 50 prosent delta for at avstemningen skal få betydning.

annonse

De to regionene bidrar med 30 prosent av Italias brutto nasjonalprodukt. Begge er styrt av Lega Nord, et parti som er skeptisk til både EU og migrasjon. Flere andre partier støtter avstemningen, blant dem Forza Italia, partiet til tidligere statsminister Silvio Berlusconi. Det sosialdemokratiske partiet Partito Democratico ber velgerne om å ikke delta i avstemningen.

Folkeavstemningen søndag blir en forsmak på valgene neste år, der Berlusconi har sagt at han vil ha mer selvstyre i alle de 20 regionene i Italia. Fem regioner har allerede utvidet selvstyre. (©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon