Zimbabwean President Robert Mugabe introduces his cabinet minister during his meeting with South African President Jacob Zuma at the Presidential Guesthouse in Pretoria, South Africa, Tuesday, Oct. 3, 2017. (AP Photo/Themba Hadebe)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Det vakte stor oppsikt da Zimbabwes president Robert Mugabe ble utnevnt til WHO-ambassadør.

Søndag besluttet WHO å annullere utnevnelsen. Det skriver WHOs generaldirektør Tedros Ghebreyesus, som selv kommer fra Etiopia, i en uttalelse.

93 år gamle Mugabe har styrt Zimbabwe de siste 30 årene og anklages både for å være autoritær og for omfattende brudd på menneskerettighetene.

– Jeg lytter. Jeg hører deres bekymringer. Revurderer avgjørelsen i lys av WHOs verdier. Jeg vil komme med en offisiell uttalelse så snart som mulig, skrev han på Twitter lørdag.

Aprilsnarr

Tone Skogen (H), statssekretær for utenriksminister Ine Eriksen Søreide, er en av dem som reagerte.

– Norge er kritisk til egnetheten av president Robert Mugabe som goodwillambassadør for WHO. Dette bidrar ikke til å styrke organisasjonens anseelse utad, sa Skogen til Dagbladet fredag.

Heller ikke Storbritannia, USA, Irland eller Canada er spesielt imponert over utnevnelsen.

I en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet heter det at avgjørelsen går på akkord med FNs idealer, og Storbritannia sier det er «overraskende og skuffende».

– Utnevnelsen er uakseptabel. Jeg trodde det var en dårlig aprilspøk, sier Canadas statsminister Justin Trudeau.

Kritikk fra organisasjoner

Organisasjoner som Human Rights Watch, UN Watch, World Heart Federation, Action Against Smoking og britiske Cancer Research er også blant dem som reagerer sterkt. De tre sistnevnte har undertegnet en felles protest etter utnevnelsen og viser til de omfattende bruddene på menneskerettighetene i Zimbabwe.

– Tyrannen fra Zimbabwe er den siste personen som bør legitimeres av FN på noen måte som helst, sier leder av UN Watch Hillel Neuer.

Tidligere denne uken hyllet Ghebreyesus Mugabes helsepolitikk og hevdet 93-åringen vil kunne «øve innflytelse på sine likemenn i regionen».

– En mann som flyr til Singapore for medisinsk behandling etter å ha ødelagt Zimbabwes helsesektor er WHOs goodwillambassadør, tvitrer Doug Coltart, som er menneskerettsaktivist og menneskerettsadvokat i Zimbabwe.

NTB-AFP

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]