Inge Kampenes, sjefen for Cyberforsvaret, sier vi har egentlig ikke tatt helt på alvor sårbarheten vi utsetter oss for når vi gir bort privat data som kan deles eller komme på avveier. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Del saken
  •  
  •  
  •  

Sjefen i Cyberforsvaret er bekymret for hvor mye privat informasjon vi legger igjen på nett og hvordan det kan bli brukt mot oss i potensielle nettangrep.

– Vi har egentlig ikke tatt helt på alvor sårbarheten vi utsetter oss for når vi gir bort så mye privat data som kan deles eller komme på avveie, sier Inge Kampenes til Dagens Næringsliv.

Cyberforsvaret har som ansvar å drifte, sikre og forsvare Forsvarets datasystemer, nettverk og plattformer mot angrep utenfra.

Kampenes mener digitaliseringen av informasjon om hver enkelt kun vil øke. Han peker spesielt på informasjon som samles inn av aktører til bruk i reklame- og salgsøyemed, i tillegg til statlige aktører som sorterer denne informasjonen.

– Det få tenker på, er at det på lang sikt kan slå tilbake på deg, gjennom et angrep på deg personlig, eller et angrep på et helt land, for eksempel gjennom en informasjonsoperasjon som kan rokke ved demokratiske prosesser, sier han.

Kampenes sier man fremdeles er i en tidlig fase med å forstå hvordan angrep eller operasjoner i cyberspace vil foregå. Direktør for internett og nye medier i IKT-Norge, Torgeir Waterhouse, mener man må tenke nytt i forhold til cyberutviklingen.

– Vi må tilbake til utgangspunktet og se hva vi egentlig må beskytte oss mot, og hvilke løsninger vi har valgt oss for å beskytte oss i cyberdomenet.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]