Forsvarets cybersjef bekymret for lagring av privat data på nett

Inge Kampenes, sjefen for Cyberforsvaret, sier vi har egentlig ikke tatt helt på alvor sårbarheten vi utsetter oss for når vi gir bort privat data som kan deles eller komme på avveier. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Sjefen i Cyberforsvaret er bekymret for hvor mye privat informasjon vi legger igjen på nett og hvordan det kan bli brukt mot oss i potensielle nettangrep.

– Vi har egentlig ikke tatt helt på alvor sårbarheten vi utsetter oss for når vi gir bort så mye privat data som kan deles eller komme på avveie, sier Inge Kampenes til Dagens Næringsliv.

Cyberforsvaret har som ansvar å drifte, sikre og forsvare Forsvarets datasystemer, nettverk og plattformer mot angrep utenfra.

Kampenes mener digitaliseringen av informasjon om hver enkelt kun vil øke. Han peker spesielt på informasjon som samles inn av aktører til bruk i reklame- og salgsøyemed, i tillegg til statlige aktører som sorterer denne informasjonen.

– Det få tenker på, er at det på lang sikt kan slå tilbake på deg, gjennom et angrep på deg personlig, eller et angrep på et helt land, for eksempel gjennom en informasjonsoperasjon som kan rokke ved demokratiske prosesser, sier han.

Kampenes sier man fremdeles er i en tidlig fase med å forstå hvordan angrep eller operasjoner i cyberspace vil foregå. Direktør for internett og nye medier i IKT-Norge, Torgeir Waterhouse, mener man må tenke nytt i forhold til cyberutviklingen.

– Vi må tilbake til utgangspunktet og se hva vi egentlig må beskytte oss mot, og hvilke løsninger vi har valgt oss for å beskytte oss i cyberdomenet.

(©NTB)


Publisert: Oct 23, 2017 @ 9:51 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • StemmerBlankt

  Selvsagt lagrer jeg ingenting privat i nettskyer eller databaser, utelukkende på fysiske medier kun jeg har tilgang på.
  Å gjøre noe annet må man regne med er det samme som å legge ut samme info som lagres på disse stedene åpent på FB eller tilsvarende.
  Nei, jeg finnes ikke der heller…
  Datatilsynet oppfordrer alle til å opptre mest mulig anonymt på nettet, i motsetning til hva feks Amedia og andre ønsker at vi skal gjøre.

 • Ingvar Nilsen

  Ja en tankevekker. Selv lagrer jeg ingen ting “i skyen”, men det er vel ikke så mye det han sikter til. Det, som det med rette, er grunn til å være redd for, er påvirkning av folkeopinionen utenfra. Vi har nok problemer med dette innaskjærs allerede!