(FILES) This file photo taken on March 26, 2016 shows Swiss Islamologist Tariq Ramadan posing during a conference on the theme "Live together", in Bordeaux, southwestern France. An investigation was opened in Paris after the filing of a complaint, in particular for rape, targeting the Swiss Islamologist Ramadan, charges that the latter contests, according to a judicial source on October 24, 2017. / AFP PHOTO / MEHDI FEDOUACH
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Den sveitsiske islamisten og professoren Tariq Ramadan (55) er anklaget for voldtekt, seksuelle overgrep, vold og trusler i Frankrike, skriver France24. Han ble anklaget av Henda Ayari, president i The Liberators Association, tidligere salafist, nå sekulær aktivist, feminist og forfatter. Ifølge dokumenter som er gjennomgått av nyhetsbyrået AFP er anmeldelsen svært detaljert. Den ble levert inn til påtalemyndighetene i Rouen i Nordvest-Frankrike sist fredag.

Henda Ayari kom først med anklagene på Facebook i forbindelse med #meetoo-aksjonen, der hun sa at hun var «utsatt for noe veldig alvorlig for flere år siden», men avslørte ikke navnet på angriperen av sikkerhetshensyn.

Hun har også skrevet om dette i sin bok «Chose to be Free» som ble utgitt i november i 2016, om hennes vei ut av muslimsk ekstremisme. I boken kaller hun overgriperen Zubair, og beskriver hvordan hun traff han på et hotell i Paris etter at han holdt et foredrag i byen. Hun er svært detaljert i boken og skriver at han skrek til henne, truet og slo.

– Jeg bekrefter i dag at den berømte Zubair er Tariq Ramadan, skrev hun senere på Facebook.  Ifølge hennes advokat har hun ikke anmeldt saken tidligere fordi hun var redd. Men etter alle avsløringene de siste dagene i forbindelse med #meetoo-aksjonen bestemte hun seg for å gå til anmeldelse, sa hun til AFP.

Millioner av kvinner over hele verden har i løpet av den siste uken stått frem for å dele personlige erfaringer om seksuelle overgrep og seksuell trakassering etter påstandene som nylig ble offentliggjort mot Hollywood-mogul Harvey Weinstein (#meetoo).

Tariq Ramadan er sveitsisk statsborger, og vokste opp i Geneve. Han er barnebarn av Hassan al-Banna, grunnleggeren av Det muslimske brorskap, en sunnimuslimsk gruppe som ble grunnlagt i Egypt i 1928.

Ramadan er også professor i «Contemporary Islamic Studies» ved Oxford universitet. Han ble valgt ut av Tony Blair for å jobbe mot radikalisering i Storbritannia etter terroren i London 7. juli 2005. I 1995 ble han nektet innreise i Frankrike på grunnlag av mistanker om koblinger mot algeriske terrorister. I 2003 havnet han i en disputt med Frankrikes innenriksminister Nicolas Sarkozy da han nektet å fordømme steining som straff. I 2004 skulle han begynne som professor i islamske studier ved University of Notre Dame i Indiana, men ble nektet innreise av amerikanske myndigheter for å ha gitt videre «materiale» til støtte for en terrororganisasjon.

Han hevdet imidlertid at en slik tilknytning til en terrororganisasjon ikke eksisterte, og seks år senere tilbakekalte Hillary Clinton, den daværende statssekretæren, forbudet.

Tariq Ramadan har avvist anklagene, og vil gå til motanmeldelse for falske voldtektsanklager, ifølge hans advokat Yassin Bouzrou.

En talsmann for Oxford universitet har uttalt at de tar anklagene veldig alvorlig, men at de ikke kan kommentere dem ytterligere på nåværende tidspunkt.

Saken har vært mye kommentert på sosiale medier.


(Skjermdumper fra Twitter)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]