Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen, med en tegning av logoen til Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen, ICAN, som er vinner av årets fredspris på Nobelinstituttet i Oslo fredag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sverige, som i motsetning til Norge stemte for en FN-traktat som forbyr atomvåpen, skal nå utrede hva dette innebærer.

Den svenske regjeringen har gitt den erfarne diplomaten Lars-Erik Lundin, som i dag er tilknyttet fredsforskningsinstituttet SIPRI, i oppdrag med å analysere hvilke følger det kan få for Sverige å undertegne traktaten. Dette arbeidet skal sluttføres senest 31. oktober neste år.

USAs forsvarsminister Jim Mattis advarte i et hemmeligstemplet brev sin svenske kollega Peter Hultqvist mot hvilke følger det vil få for det amerikansk-svenske forsvarssamarbeidet dersom Sverige undertegner traktaten.

53 land har til nå undertegnet traktaten, som vil tre i kraft når minst 50 land har ratifisert den.

De borgerlige partiene i Sverige har kritisert FN-traktaten, som statsminister Stefan Löfven og hans regjering har som uttalt mål å undertegne.

SV har fremmet forslag i Stortinget om at regjeringen skal vurdere traktaten opp mot gjeldende norske forsvarsplaner og NATO-medlemskapet, med sikte på at også Norge skal undertegne forbudet. Dette forslaget er nå til vurdering i Stortinget.

Venstres utenrikspolitiske talsperson Abid Raja har samtidig levert et skriftlig spørsmål til nyutnevnt utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), som må svare på om regjeringens beslutning om ikke å slutte opp om FN-traktaten mot atomvåpen er forenlig med et anmodningsvedtak i Stortinget som sier at regjeringen skal «arbeide aktivt for en verden fri for atomvåpen».

– Vi mener regjeringen helt åpenbart burde ha signert traktaten. Det er viktig å opprettholde idealet om en atomvåpenfri verden, sa Raja i forrige uke.

Søreide skal besvare spørsmålet i Stortingets spørretime onsdag.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]