Oslo 20170912. Sentralstyremedlem Trond Giske på vei til Aps sentralstyremøte på Youngstorget dagen etter valgnederlaget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Trond Giske (Ap) mener at han ikke fikk svar fra finansminister Siv Jensen (Frp) i spørretimen på hvordan kutt i dagpenger til ledige får flere i jobb. 

annonse

Giske debuterte som finanspolitisk talsmann for Ap med å kritisere finansministeren for et usosialt budsjettforslag da de to møttes i Stortingets spørretime onsdag.

Giske hevder at regjeringen kutter til dem som trenger hjelp fra fellesskapet aller mest:

– Frp og Høyre lar flere tusen arbeidsløse miste dagpenger. De som rammes, er de som har tjent minst og som har svakest økonomi, sa Giske.

Han la til at regjeringen har vist til seniorforsker Knut Røed for å underbygge at flere kommer i arbeid når dagpengene kuttes. Men Røed har uttalt i et intervju med Dagsavisen at forslaget kan føre til at færre kommer i jobb, og at det kan ta lengre tid før flere kommer i arbeid, fordi de presses over i ordninger som er langt fra arbeidsmarkedet, påpekte Giske.

– Dette handler om å trygge arbeidsplasser, skape flere arbeidsplasser og gjøre flere kvalifisert til fremtidens arbeidsmarked. Så må vi i tillegg sikre at vi har gode og trygge velferdsordninger med en sosial profil som tar vare på dem som faller utenfor. Og det mener jeg at vi gjør, sa Jensen.

– Jeg hørte ikke noe svar på spørsmålet om hvordan kutt i dagpenger som gjør arbeidsledige fattigere, får flere inn i jobb, repliserte Giske.

Han fulgte opp med å vise til flere kutt, blant annet i barnetillegget for uføre.

– Samtidig har antall unge uføre økt med 50 prosent under denne regjeringen, sa Giske.

– Uførereformen, som denne regjeringen har forbedret, var det den rødgrønne regjeringen som tok initiativ til, svarte Jensen. Hun mente at Giske etterlyste tiltak som egentlig bare er «mer av det regjeringen allerede gjør».

– Det viser at det er enighet om hovedlinjene i dette budsjettet, mente finansministeren.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.