Illustrasjonsbilde. . (AP Photo/Hassan Ammar, File)

Fattige afghanere lar seg verve til krigen i Syria mot penger og løfte om lovlig opphold i Iran. Gutter ned i 14-årsalderen kjemper for regimet, ifølge HRW.

annonse

Tusenvis av afghanere er så langt rekruttert av Iran til å kjempe for president Bashar al-Assads regime i Syria. Også barn blir rekruttert, gutter på 14 år har meldt seg til tjeneste, ifølge menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW).

Sjiamuslimske afghanere, deriblant papirløse migranter bosatt i Iran, har siden 2013 sluttet seg til den Teheran-støttede Fatemiyoun-divisjonen, en av de mange gruppene som kriger i Syria.

– For meg var det bare snakk om penger, sier en tidligere afghansk Syria-kriger, som går under dekknavnet Shams.

Den 25 år gamle afghanere reiste to ganger til Syria i 2016 for å kjempe på Assads side.

– Alle afghanerne jeg traff, reiste til Syria for pengenes skyld, eller for å få muligheten til å bo lovlig i Iran. Jeg traff aldri noen som var i Syria av religiøse årsaker, sier Shams.

Søkte lykken i Iran

Tilbaketrekkingen av de amerikanskledede NATO-styrkene i slutten av 2014 medførte store økonomiske konsekvenser i Afghanistan, blant annet økende arbeidsledighet.

Den vanskelige situasjonen førte til at enda flere afghanere reiste til nabolandet Iran på jakt etter et bedre liv. HRW anslår at det i fjor bodde rundt 3 millioner afghanere i Iran.

– Jeg dro til Iran fordi jeg ikke hadde noen jobb. Jeg måtte prøve å skaffe penger til familien min, forteller Shams.

– Målet mitt var en jobb i Iran, jeg hadde ingen planer om å reise til Syria for å kjempe i krigen der. Men etter måneder uten jobb, meldte jeg meg, sier han.

Klar oppfordring

Shams forteller at de iranske myndighetene oppfordrer folk til å dra.

– Blir du frihetskjemper, og kommer du tilbake, skal du få ti års oppholdstillatelse, loves det. Men mitt mål var bare å tjene penger, sier Shams.

Afghanere får rundt 450 dollar når de melder seg til tjeneste. Når de er aktive i tjenesten, får de rundt 900 dollar (nærmere 7.600 kroner) i måneden – en formue for en fattig afghaner.

Andre gangen Shams dro til Syria fikk han sin første AK-47 – etter å ha fått noe grunnleggende våpentrening av den iranske revolusjonsgarden.

Han sier han opplevde å havne i en intens og dødelig kamp mot IS og Al-Nusra fronten i Aleppo.

– Vi var rundt 100 mann, og mistet nesten alle. Det var bare 15 av oss som slapp fra disse kampene i live, forteller han.

Mange hundre drept

Den amerikanske tenketanken Atlantic Council anslår at rundt 760 afghanere er blitt drept i Syria siden september 2013.

Iran vil ikke oppgi antallet afghanere som kjemper for Fatemiyoun-brigaden, men HRW anslår at det dreier seg om rundt 15.000 afghanere.

Det afghanske utenriksdepartementet har bedt Iran slutte å sende afghanere til Syria. Henvendelsen kom etter at HRW hadde dokumentert rekrutteringen.

– Den iranske regjeringen behandler afghanerne som slaver, fastslår det afghanske parlamentsmedlemmet Ramazan Bashardost fra det sjiamuslimske Hazara-folket.

– Men smerte, sorg og sult er ikke den største bekymringen for Afghanistans regjering.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.