Illustrasjonsbilde. . (AP Photo/Hassan Ammar, File)
Del saken
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Fattige afghanere lar seg verve til krigen i Syria mot penger og løfte om lovlig opphold i Iran. Gutter ned i 14-årsalderen kjemper for regimet, ifølge HRW.

Tusenvis av afghanere er så langt rekruttert av Iran til å kjempe for president Bashar al-Assads regime i Syria. Også barn blir rekruttert, gutter på 14 år har meldt seg til tjeneste, ifølge menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW).

Sjiamuslimske afghanere, deriblant papirløse migranter bosatt i Iran, har siden 2013 sluttet seg til den Teheran-støttede Fatemiyoun-divisjonen, en av de mange gruppene som kriger i Syria.

– For meg var det bare snakk om penger, sier en tidligere afghansk Syria-kriger, som går under dekknavnet Shams.

Den 25 år gamle afghanere reiste to ganger til Syria i 2016 for å kjempe på Assads side.

– Alle afghanerne jeg traff, reiste til Syria for pengenes skyld, eller for å få muligheten til å bo lovlig i Iran. Jeg traff aldri noen som var i Syria av religiøse årsaker, sier Shams.

Søkte lykken i Iran

Tilbaketrekkingen av de amerikanskledede NATO-styrkene i slutten av 2014 medførte store økonomiske konsekvenser i Afghanistan, blant annet økende arbeidsledighet.

Den vanskelige situasjonen førte til at enda flere afghanere reiste til nabolandet Iran på jakt etter et bedre liv. HRW anslår at det i fjor bodde rundt 3 millioner afghanere i Iran.

– Jeg dro til Iran fordi jeg ikke hadde noen jobb. Jeg måtte prøve å skaffe penger til familien min, forteller Shams.

– Målet mitt var en jobb i Iran, jeg hadde ingen planer om å reise til Syria for å kjempe i krigen der. Men etter måneder uten jobb, meldte jeg meg, sier han.

Klar oppfordring

Shams forteller at de iranske myndighetene oppfordrer folk til å dra.

– Blir du frihetskjemper, og kommer du tilbake, skal du få ti års oppholdstillatelse, loves det. Men mitt mål var bare å tjene penger, sier Shams.

Afghanere får rundt 450 dollar når de melder seg til tjeneste. Når de er aktive i tjenesten, får de rundt 900 dollar (nærmere 7.600 kroner) i måneden – en formue for en fattig afghaner.

Andre gangen Shams dro til Syria fikk han sin første AK-47 – etter å ha fått noe grunnleggende våpentrening av den iranske revolusjonsgarden.

Han sier han opplevde å havne i en intens og dødelig kamp mot IS og Al-Nusra fronten i Aleppo.

– Vi var rundt 100 mann, og mistet nesten alle. Det var bare 15 av oss som slapp fra disse kampene i live, forteller han.

Mange hundre drept

Den amerikanske tenketanken Atlantic Council anslår at rundt 760 afghanere er blitt drept i Syria siden september 2013.

Iran vil ikke oppgi antallet afghanere som kjemper for Fatemiyoun-brigaden, men HRW anslår at det dreier seg om rundt 15.000 afghanere.

Det afghanske utenriksdepartementet har bedt Iran slutte å sende afghanere til Syria. Henvendelsen kom etter at HRW hadde dokumentert rekrutteringen.

– Den iranske regjeringen behandler afghanerne som slaver, fastslår det afghanske parlamentsmedlemmet Ramazan Bashardost fra det sjiamuslimske Hazara-folket.

– Men smerte, sorg og sult er ikke den største bekymringen for Afghanistans regjering.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

  • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]