An Iranian Kurdish woman wears a necklace bearing the Kurdish flag as she takes part in a gathering to urge people to vote in the upcoming independence referendum in the town of Bahirka, north of Arbil, the capital of the autonomous Kurdish region of northern Iraq, on September 21, 2017. The controversial referendum on independence for Iraqi Kurdistan is set for September 25. / AFP PHOTO / SAFIN HAMED
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Lederne for irakisk Kurdistan foreslår å fryse resultatet av folkeavstemningen om uavhengighet og åpne for dialog med sentralregjeringen i Bagdad.

– Vi foreslår overfor regjeringen og den irakiske folkeopinionen å fryse resultatet av avstemningen og å ta fatt på åpen dialog mellom myndighetene i Kurdistan og sentralregjeringen, på grunnlag av landets grunnlov, heter det i en uttalelse fra selvstyremyndighetene i irakisk Kurdistan.

Folkeavstemningen, der et flertall sa ja til uavhengighet, utløste konflikt med Bagdad. Sentralregjeringen ba om at resultatet måtte annulleres som betingelse for å inngå dialog.

Bagdad sendte også soldater som tok kontroll over store kurdiskdominerte områder utenfor regionens grenser, blant annet viktige oljeanlegg i den rike provinsen Kirkuk. Rundt 30 kurdiske peshmerga-krigere og medlemmer av regjeringsstyrker og regjeringsvennlig milits ble drept i kampene.

I uttalelsen fra Kurdistans selvstyremyndigheter heter det at kurderne foreslår «umiddelbar våpenhvile og opphør av militæroperasjoner i Kurdistan».

Eksperter mener at Bagdads kontroll over kurdiske oljeanlegg har utvisket kurdernes håp om å etablere en økonomisk levedyktig stat.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]