TRONDHEIM 20170316. Sæd innlevering ved assistert befruktning på Fertilitetsseksjonen ved St. Olavs Hospital Universitetssykehuset i Trondheim Modellklarert til redaksjonell bruk. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Tags: Lege, Fastlege

Leger kan få rett til å gå bak pasientenes rygg for å informere pårørende om alvorlige genetiske sykdommer.

I dag har ikke leger lov til å bryte taushetsplikten eller personvernloven. Blant sakene som skal opp i det nyvalgte Stortinget, er om leger skal få lov til å informere pårørende når det er høyst nødvendig.

– Vi møter pasienter som nekter å informere slektninger om at de lider av en arvelig sykdom. Det er synd, for da kan det hende at slektningene blir gående uvitende om at de har en sykdom som kan forebygges, sier spesialist i medisinsk genetikk, Trond P. Leren, til Vårt Land. Han leder Enhet for hjertegenetikk ved Oslo universitetssykehus.

Helseminister Bent Høie (H) sier regjeringen ikke har falt ned på noen konklusjon i dette spørsmålet. Helsedepartementet sier argumentene for begge sider «kan gi et godt grunnlag for videre debatt i Stortinget».

Verken Senterpartiet, KrF eller Arbeiderpartiet har tatt klar stilling til spørsmålet og forholder seg avventende.

Leren sier at når pasienter ikke vil informere pårørende, ønsker de å kunne få gjøre det selv.

– Vi føler på et ansvar for at høyrisikopasienter skal få kunnskap, sier han.

(©NTB)

Annonser

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]