Oslo 20171006. Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen, og komiteens sekretær Olav Njølstad (i bakgrunnen), offentliggjør Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen, ICAN som vinner av årets fredspris på Nobelinstituttet i Oslo fredag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Flere norske professorer har signert et protestbrev til Stortinget hvor de mener det er eksperter, ikke politikere som burde sitte i Nobelkomiteen.

– Den norske forvaltningen av fredsprisen er en utrolig skandale, og det bør man snart innse. Det hele er blitt mer og mer pinlig, sier jurist Fredrik Heffermehl til Dagsavisen.

Sammen med 19 professorer fra universitetene i Oslo og Bergen har han sendt protestbrev til stortingspresident Olemic Thommessen (H). På vegne av Nobel Peace Prize Watch oppfordrer brevet Stortinget til å endre rutinene i valget av medlemmer til Nobelkomiteen.

Heffermehl raser over at partiveteranene Carl I. Hagen og Inger-Marie Ytterhorn utfordrer hverandre om en plass for Frp i komiteen.

– Når i all verden har Hagen vist noen som helst interesse for globalt samarbeid, spør han, og retter enda skarpere mot Ytterhorn.

– Ytterhorn er ytterst irrelevant. Bare se hva hun uttaler: At det er morsomt å treffe så mange nye mennesker. Det hele blir så smålig, fortsetter han. Han viser til Ytterhorns uttalelse om at hun traff mange spennende mennesker i forbindelse med vervet.

Hagen avviser uttalelsene og sier det er nesten ingen som kvalifiserer seg etter Heffermehls krav. Det gjør også Ytterhorn.

– Hvis Heffermehl trekker så alvorlige slutninger ut fra én setning, må jeg nesten synes synd på ham, sier hun.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]