Solberg ber EU ta grep mot arbeidslivskriminalitet

Statsminister Erna Solberg (H) vil ta initiativ til tettere europeisk samarbeid mot arbeidslivskriminalitet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) vil ha et felleseuropeisk samarbeid mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping. LO ber henne ta nye grep også på hjemmebane.

– Vi ønsker styrket samarbeid i Europa for å hindre at fri flyt av arbeidskraft ender i useriøsitet og utnytting av arbeidstakere. Det er i EUs felles interesse at vi finner bedre tiltak, sier Solberg til NTB.

Hun vil presentere det norske initiativet under EUs toppmøte om arbeidslivspolitikk i Göteborg 17. november. Tettere samarbeid mellom landenes kontroll- og tilsynsmyndigheter, strengere ID-kontroll og bedre informasjonsflyt, er blant tiltakene.

Onsdag møtte statsministeren LO og NHO til samtaler om saken.

– Et veldig positivt initiativ, men tettere europeisk samarbeid er ikke nok i seg selv, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Han etterlyser kraftigere lut på hjemmebane og ber om økte bevilgninger til Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet samt midler til flere sentre mot arbeidslivskriminalitet.

– I tillegg må vi i større grad utnytte handlingsrommet som EØS-avtalen gir oss. Vi venter på regjeringens forslag til innstramminger innen bemanningsbransjen og krever at noe gjøres, spesielt i byggebransjen på Østlandet, sier han.

– Problemet i denne sammenhengen er å følge opp dem som ikke følger lover og regler som vi allerede har, svarer Solberg.

(©NTB)


Publisert: Oct 25, 2017 @ 5:14 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • bitten

  Det aller beste er å få Norge ut av den EØS avtalen med EU , siden Storbritannia får vist
  en bra handelsavtale med EU nede i Brussel , som Juncker vil ha et bra samarbeid med .
  Storbritannia har vist aldri blomstret så mye økonomisk som etter brexit ,
  som “OECD” har vist kommet opp med av rapport for litt siden .

  • Anne Haugen

   Storbritania har også fått til en avtale med USA, Canada og Mexico.

 • Kari Melbøe

  Blir ikke det som å be pyromanen om å hjelpe til å slukke brannen?

  • Anne Haugen

   LO er den rette til å komme med “gode råd”. Hva gjør de egentlig? Det hadde det vært interessant å få litt greie på.

 • Geir Ivar Jørgensen

  Unnvikende fra Erna Solberg når hun møter ønsker om handling. Retorikk fungerer ikke, enten hun fremfører retorikken til EU eller andre. Det er handling fra Erna Solberg og regjeringen vi mangler.

  Det som behøves er ikke mer snakk om handlingsrommet i EØS-avtalen. Det har vi hørt om siden 1994, uten at det har gitt resultater. Det vi behøver er å se på hva vi kan gjøre med EØS-avtalen. Ett alternativ er å si den opp, slik britene har gjort med Brexit.

 • Tor Dahl

  EU er en tragedie.

  Vi må selv kontrollere våre grenser!

  Vi kan – om vi vil.

  Politikerne verken kan eller vil….

 • Dag Einar

  Erna vikler oss stadig mere inn i EU’s fang-nett! Men folket får de politikere som de fortjener!