OSLO 20130312. Statistisk sentarlbyrå i Kongensgate i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
annonse
annonse

Minervanett skriver at Forskningsleder Erling Holmøy blir omplassert og ikke lenger får forske i SSB. Ifølge Nettavisen skal han ha fått beskjed om dette mandag.

Holmøy bemerket seg blant annet i september da han la frem tall som viser at innvandring til Norge vil koste 10.000 kroner ekstra i skatt per nordmann fra og med år 2025.

Til Resett sier Holmøy at han føler seg urettferdig behandlet, da han aldri tidligere har fått tilbakemeldinger på at det han har gjort har vært feil.

annonse

– Jeg kan ikke si at jeg har vært uglesett. Den oppgitte grunnen er dette nivå 2-kriteriet som ble innført for noen uker siden. Jeg har prestert godt innenfor tidligere kriterier. Yngre folk trenger ikke følge disse kriteriene. Jeg har heller aldri fått høre at det ikke har vært riktig det jeg har gjort, så jeg føler meg urettferdig behandlet.

Tallfestede matematiske modeller nedvurdert av ledelsen

Holmøy sier videre at han ikke kan hevde at den forskningen han har gjort på innvandringens økonomiske konsekvenser er årsaken til omplasseringen.

annonse

– Kravene om internasjonal publisering, spesielt i nivå-2 tidsskrifter, er det kriteriet som i praksis har bestemt om de noe eldre forskerne her får fortsette eller ikke. De som bestemte dette kravet har dermed visst hvem som ville passere. Men om det ble satt på denne måten for å luke ut nettopp meg, det kan jeg jo ikke vite. Når det gjelder mer generelle signaler fra ledelsen, har nok de fleste av oss som analyserer norsk økonomi ved hjelp av tallfestede matematiske modeller, at dette arbeidet ikke verdsettes like høyt som før. Vi snakker her om en lang tradisjon som har vært vurdert av mange svært dyktige økonomer gjennom flere tiår i SSB, Finansdepartementet og Universitet i Oslo. Nedvurderingen av denne tradisjonen rammer alle modellbaserte analyser. Jeg og flere andre her opplever denne nedvurderingen som dårlig begrunnet. Når det gjelder de innvandringsanalysene jeg har ledet, har jeg registrert at vår administrerende direktør har omtalt dem som et sårt punkt som hun trolig ikke ville godkjent hvis hun hadde vært leder da prosjektet ble avtalt med Finansdepartementet og Brochmann2-utvalget.

Holmøy har derimot ikke opplevd noe nevneverdig hets for sin tilstedeværelse i media i saker knyttet til innvandring. Han forteller at han har fått en del positiv respons.

– Nei, har ikke opplevd at jeg har blitt hetset av allmennheten, tvert i mot har jeg fått en del positive tilbakemeldinger. Jeg har derimot levd med en veldig krevende arbeidssituasjon. Særlig etter at vi på nyåret fikk vite om reformene har jeg følt at jeg har gravd min egen grav. Det at jeg nå mister jobben, etter den innsatsen jeg har gjort her, det syns jeg er bittert, avslutter Holmøy.

Må søke jobben sin på nytt

Resett har etter samtale med en kollega av Holmøy fått tilgang på dokumenter fra SSB. Ifølge et dokument titulert “Innplasseringskriterier- og prosess” må forskerne ha evne til å anvende state-of-the-art estimeringsmetoder. Det spesifiseres i dokumentet at dette utelukker teoretiske arbeider og numeriske simuleringer. SSB har tidligere anerkjent denne typen analyser og har tidligere levert numeriske simuleringer til Finansdepartementet og andre oppdragsgivere i offentlig forvaltning. Nå er det imidlertid slutt på det. Dermed kan det se ut som om SSB ikke lenger vil lage statistikk på langsiktige økonomiske konsekvenser av innvandring.

I et annet dokument Resett har fått tilgang til fremgår det at de ansatte som har jobbet med denne typen forskning må fylle ut et skjema, der de blant annet må oppgi hva de vil drive med i SSB i fremtiden. I skjemaet bes de ansatte også legge ved en oppdatert CV.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon