Tyrkisk aktor krever at menneskerettsaktivister løslates

Menneskerettsaktivister demonstrerte utenfor rettslokalet i Istanbul onsdag, der elleve menneskerettsaktivister står tiltalt for terrorstøtte og risikerer opptil 15 års fengsel. Foto: AP / NTB scanpix

Dommeren i saken har ennå ikke tatt noen beslutning om løslatelse for aktivistene som er tiltalt for terrorforbrytelser, opplyser Amnesty International.

Fengslingen av Steudtner førte til en kraftig opptrapping i den diplomatiske krisen mellom Tyrkia og Tyskland. Onsdag startet rettssaken mot ham og ti andre menneskerettsaktivister i Istanbul. Ni av de elleve aktivistene er varetektsfengslet.

Blant de tiltalte er også lederen for Amnesty Internationals kontor i Tyrkia, Idil Eser, og svenske Ali Gharavi. Samtlige nekter straffskyld.

Test for rettsvesenet

De ble pågrepet under en konferanse utenfor Istanbul i juli, og senere tiltalt for tilknytning til en væpnet terrorgruppe. De risikerer opptil 15 års fengsel dersom de blir funnet skyldige.

– En test for Tyrkias rettsvesen, som vil vise om det å stå opp for menneskerettigheter nå har blitt kriminelt i Tyrkia, sa lederen for Amnestys virksomhet i Europa, John Dalhuisen, da rettssaken startet.

Både Tyskland, Sverige og Amnesty International har reagert kraftig på pågripelsene og kaller anklagene grunnløse og politisk motivert.

50.000 fengslet

– Vi har gått gjennom anklagene og finner dem grunnløse, sier lederen for Amnesty i Sverige, Anna Lindenfors.

– Vi kommer aldri til å gi opp kampen for våre venner og menneskerettighetene, tvitrer hun fra utsiden av rettslokalet i Istanbul.

Tyrkia har kastet over 50.000 mennesker i fengsel siden kuppforsøket sommeren 2016, mens 110.000 offentlig ansatte har fått sparken. Alle anklages de for å tilhøre eller sympatisere med den muslimske predikanten Fethullah Gülens bevegelse, som myndighetene anklager for å ha stått bak kuppforsøket.

NTB-DPA-Ritzau


Publisert: okt 25, 2017 @ 8:54 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.