Human rights activists stage a protest outside a court in Istanbul, Wednesday, Oct. 25, 2017. The banner reads in Turkish: 'Free right defenders'. Eleven human rights activists, including the two local heads of Amnesty International, go on trial, accused of belonging to and aiding terror groups. Human rights groups say the defendants, who face up to 15 years in prison, have been accused of "trumped up" charges. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Dommeren i saken har ennå ikke tatt noen beslutning om løslatelse for aktivistene som er tiltalt for terrorforbrytelser, opplyser Amnesty International.

Fengslingen av Steudtner førte til en kraftig opptrapping i den diplomatiske krisen mellom Tyrkia og Tyskland. Onsdag startet rettssaken mot ham og ti andre menneskerettsaktivister i Istanbul. Ni av de elleve aktivistene er varetektsfengslet.

Blant de tiltalte er også lederen for Amnesty Internationals kontor i Tyrkia, Idil Eser, og svenske Ali Gharavi. Samtlige nekter straffskyld.

Test for rettsvesenet

De ble pågrepet under en konferanse utenfor Istanbul i juli, og senere tiltalt for tilknytning til en væpnet terrorgruppe. De risikerer opptil 15 års fengsel dersom de blir funnet skyldige.

– En test for Tyrkias rettsvesen, som vil vise om det å stå opp for menneskerettigheter nå har blitt kriminelt i Tyrkia, sa lederen for Amnestys virksomhet i Europa, John Dalhuisen, da rettssaken startet.

Både Tyskland, Sverige og Amnesty International har reagert kraftig på pågripelsene og kaller anklagene grunnløse og politisk motivert.

50.000 fengslet

– Vi har gått gjennom anklagene og finner dem grunnløse, sier lederen for Amnesty i Sverige, Anna Lindenfors.

– Vi kommer aldri til å gi opp kampen for våre venner og menneskerettighetene, tvitrer hun fra utsiden av rettslokalet i Istanbul.

Tyrkia har kastet over 50.000 mennesker i fengsel siden kuppforsøket sommeren 2016, mens 110.000 offentlig ansatte har fått sparken. Alle anklages de for å tilhøre eller sympatisere med den muslimske predikanten Fethullah Gülens bevegelse, som myndighetene anklager for å ha stått bak kuppforsøket.

NTB-DPA-Ritzau

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]