Turkey's President Recep Tayyip Erdogan listens to his headphones as his helicopter is escorted by a military helicopter gunship, en route to an event commemorating the 946th anniversary of Malazgirt battle between Byzantine Empire and Seljuk Empire, in Malazgirt, southeastern Turkey, Saturday, Aug. 26, 2017. (Pool Photo via AP)
annonse
annonse

En tyrkisk domstol har gitt ordre om at en tysker, en svenske og seks andre menneskerettsaktivister skal løslates mot kausjon. Men tiltalene opprettholdes.

Ifølge Amnesty International kommer rettssaken til å fortsette 22. november.

Blant de løslatte er Idil Eser som leder Amnesty International i Tyrkia, tyske Peter Steudtner og svenske Ali Gharavi. En advokat som representerer europeerne sa at de planlegger å forlate landet så fort som overhodet mulig.

annonse

Alle var tiltalt for å ha tilknytning til væpnede terrorgrupper og for å planlegge opprør. Men ifølge aktivistene deltok de på et seminar om digital sikkerhet da de ble pågrepet på et hotell utenfor Istanbul i juli.

Ni av de i alt elleve tiltalte aktivistene har vært varetektsfengslet siden i sommer. Samtlige nekter straffskyld.

Fengslingen av Steudtner førte til en kraftig opptrapping i den diplomatiske krisen mellom Tyrkia og Tyskland.

Test for rettsvesenet

– En test for Tyrkias rettsvesen, som vil vise om det å stå opp for menneskerettigheter nå har blitt kriminelt i Tyrkia, sa lederen for Amnestys virksomhet i Europa, John Dalhuisen, da rettssaken startet.

annonse

Både Tyskland, Sverige og Amnesty International har reagert kraftig på pågripelsene og kaller anklagene grunnløse og politisk motivert.

– Vi har gått gjennom anklagene og finner dem grunnløse, sier lederen for Amnesty i Sverige, Anna Lindenfors.

Hun var selv til stede i rettssalen onsdag og beskriver hele rettsprosessen som absurd.

– Vi kommer aldri til å gi opp kampen for våre venner og menneskerettighetene, tvitrer hun fra utsiden av rettslokalet.

Språkkart som bevis

Svenske Ali Gharavi har fortalt at han i perioder har følt seg dårlig, både fysisk og psykisk, under fengslingen.

annonse

Han deltok på seminaret som IT-konsulent. Som bevis bruker påtalemyndigheten blant annet et kart de har funnet på datamaskinen hans. Det viser ifølge aktoratet Tyrkia som «et språkhistorisk annerledes land forbundet med en separat stat».

Ifølge Gharavi er kartet tatt ut av sin sammenheng. Amnesty har opplyst at det er snakk om et lingvistisk kart som den språkinteresserte svensken har brukt i utdanning av lærere.

Tyrkia har kastet over 50.000 mennesker i fengsel siden kuppforsøket sommeren 2016, mens 110.000 offentlig ansatte har fått sparken. Alle anklages for å tilhøre eller sympatisere med den muslimske predikanten Fethullah Gülens bevegelse, som myndighetene anklager for å ha stått bak kuppforsøket.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon