An official is silhouetted against prayer mats in the Muslim prayer room at the new Colnbrook Immigration Removal Centre near London's Heathrow Airport, September 16, 2004. The centre, which opened on September 15, will house up to 360 immigration detainees whose removal from the UK is imminent after having been denied asylum or entering the country illegally and who are at risk of absconding. REUTERS/Peter Macdiarmid NO RIGHTS CLEARANCES OR PERMISSIONS ARE REQUIRED FOR THIS IMAGE PKM/ASA
Del saken
 • 11
 •  
 •  
 •  
 •  

Islamkritikere overser ofte et grunnleggende teologisk problem ved islam om å eie andre mennesker, deres kultur, religion og livssyn. I jødisk-kristen kulturarv er det opplagt at alle barn er født i Guds bilde. Det vil si som Guds egenskap, har de også full rett til å bestemme over sine egne liv og veivalg. Det er dessverre mangelvare i den islamske kulturarven som tar det for gitt at alle barn er født i Deen-e-Fitra (religionen islam):

 

 

Denne eldgamle tradisjonen kommer i direkte konflikt med våre  grunnleggende verdier i moderne individualistiske samfunn at alle mennesker er født med fri vilje. Og i det inngår at mennesket har ukrenkelig rett til å velge og styre sitt liv etter egen selvbestemmelse. Alle de frihetene vi tar for gitt i dette samfunnet som ytringsfrihet og religionsfrihet kommer derfor i strid med islamsk tradisjon der alle er opprinnelig født som muslimer. En konvertitt til islam er egentlig en som kommer «tilbake» til islam.

Dette farlige tankemønsteret skaper et stort «eierskapsproblem» som har plaget den ureformerte islam i mer enn 1400 år. Det har forårsaket at islam har kommet i stadige konflikter med religioner som er eldre enn den selv. Adam og Eva ble verdens første «muslimer». Abraham, Moses og Jesus «muslimske» profeter. Gamle hellige skrifter fra jødedommen og kristendommen ble også «islamske», dog med feil som Koranen «korrigerte». Andre religioners hellige steder mistet også sin selvbestemmelsesrett under islam, der Jersualem (jødenes helligste sted) ble islams tredje helligste sted.

Dette eierskapsproblem er dessverre ikke avgrenset til alt som er ikke-islamsk. Også innad i islam er eierskap på «sannheten», dvs den rette islam har skapt utallige sekteriske konflikter. Konflikt mellom de to store sektene Sunni og Shia løses gjerne med vold og krig. Mindre store sekter som Ahmadiyya blir møtt med forfølgelse og systematisk diskriminering fra de øvrige islamske sektene.

Her i Norge gjenspeiles dette islamske «eierskapsmonsteret» blant annet i muslimske feministmiljøer der de forsøker å normalisere undertrykkende plagg som hijab og nikab ved å omdefinere kvinnefrigjøring og religionsfrihet:

 

 

(Skjermdumper fra Aftenposten)

 

Min konklusjon er at så lenge vi muslimer selv ikke tar et oppgjør med denne eldgamle islamske ukulturen der vi tar definisjonsmakten og eierskap over andres religion, livssyn og ideologier, forblir islam i konflikt med resten av verden.

 

 

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 11
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]