Sammenstøt på valgdagen i Kenya

Presidenten i Kenya Uhuru Kenyatta. AP Photo/ Sayyid Abdul Azim

Politi og demonstranter støtte sammen flere steder i Kenya under presidentvalget torsdag. Opposisjonen i landet boikotter omvalget.

Kenyansk politi havnet i sammenstøt med opposisjonelle demonstranter i enkelte bydeler i Nairobi og i vestlige områder i Kenya torsdag morgen. I Kibera-slummen i hovedstaden skjøt politiet tåregass mot demonstrantene.

I opposisjonsleder Raila Odingas høyborg, Kisumu, holder flere valglokaler stengt. Kontrasten er sterk til situasjonen under det første presidentvalget 8. august, da folk sto i kø gjennom natten for å få avgitt stemme.

Også i områder der president Uhuru Kenyatta nyter stor oppslutning, rapporteres det torsdag om lavere valgdeltakelse.

– En plikt

– Det er min plikt å stemme. Forrige gang gikk køen rundt kvartalet, og jeg ventet i seks timer på å stemme. Denne gangen er det få folk, sa taxisjåføren David Njeru (26) mens han ventet på å avgi sin stemme i Nairobis Mathare-slum.

Valgurner og elektronisk utstyr for å identifisere velgere og overføre resultatene kom ikke fram i tide til flere stemmelokaler, og noen tjenestemenn ble utsatt for angrep fra opposisjonens støttespillere da de prøvde å levere fra seg stemmemateriale.

– Så langt har vi ikke fått delt ut noe materiale, og vi har ikke utplassert valgfunksjonærer. Grunnen er sikkerhet, sa en av valgfunksjonærene på morgenen.

Kenyatta mot nytt gjenvalg

Han la til at de håper på det beste, men forbereder seg på det verste – som ville være at det ikke kom noen valgfunksjonærer på plass.

Odinga hevder at valgkommisjonen ikke er tilstrekkelig uavhengig og at den har unnlatt å gjennomføre tilstrekkelige reformer. Dette er grunnen til at han boikotter omvalget.

Kenyatta vant det første presidentvalget, men dette resultatet ble opphevet av Kenyas høyesterett. Domstolen mente avviklingen av dette valget var preget av uregelmessigheter, etter at Odinga hadde klaget på det han mente var omfattende valgfusk.

Odingas boikott gjør at president Uhuru Kenyatta er nærmest garantert valgseier, men situasjonen åpner også for nye feider i domstolene og politisk uro etter valget.

(©NTB)


Publisert: okt 27, 2017 @ 10:14 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.