President Uhuru Kenyatta speaks to the media after arriving at his offices at Harambee house, Nairobi, Monday, Aug.14, 2017. Many residents of Kenya’s capital returned to work on Monday despite a call by opposition leader Raila Odinga to stay at home to protest last week’s disputed election in which President Uhuru Kenyatta was declared the winner. Kenyans have the right to protest but must do so peacefully, said Kenyatta, who previously appealed for unity after election results were announced. (AP Photo/ Sayyid Abdul Azim)
Del saken
  •  
  •  
  •  

Politi og demonstranter støtte sammen flere steder i Kenya under presidentvalget torsdag. Opposisjonen i landet boikotter omvalget.

Kenyansk politi havnet i sammenstøt med opposisjonelle demonstranter i enkelte bydeler i Nairobi og i vestlige områder i Kenya torsdag morgen. I Kibera-slummen i hovedstaden skjøt politiet tåregass mot demonstrantene.

I opposisjonsleder Raila Odingas høyborg, Kisumu, holder flere valglokaler stengt. Kontrasten er sterk til situasjonen under det første presidentvalget 8. august, da folk sto i kø gjennom natten for å få avgitt stemme.

Også i områder der president Uhuru Kenyatta nyter stor oppslutning, rapporteres det torsdag om lavere valgdeltakelse.

– En plikt

– Det er min plikt å stemme. Forrige gang gikk køen rundt kvartalet, og jeg ventet i seks timer på å stemme. Denne gangen er det få folk, sa taxisjåføren David Njeru (26) mens han ventet på å avgi sin stemme i Nairobis Mathare-slum.

Valgurner og elektronisk utstyr for å identifisere velgere og overføre resultatene kom ikke fram i tide til flere stemmelokaler, og noen tjenestemenn ble utsatt for angrep fra opposisjonens støttespillere da de prøvde å levere fra seg stemmemateriale.

– Så langt har vi ikke fått delt ut noe materiale, og vi har ikke utplassert valgfunksjonærer. Grunnen er sikkerhet, sa en av valgfunksjonærene på morgenen.

Kenyatta mot nytt gjenvalg

Han la til at de håper på det beste, men forbereder seg på det verste – som ville være at det ikke kom noen valgfunksjonærer på plass.

Odinga hevder at valgkommisjonen ikke er tilstrekkelig uavhengig og at den har unnlatt å gjennomføre tilstrekkelige reformer. Dette er grunnen til at han boikotter omvalget.

Kenyatta vant det første presidentvalget, men dette resultatet ble opphevet av Kenyas høyesterett. Domstolen mente avviklingen av dette valget var preget av uregelmessigheter, etter at Odinga hadde klaget på det han mente var omfattende valgfusk.

Odingas boikott gjør at president Uhuru Kenyatta er nærmest garantert valgseier, men situasjonen åpner også for nye feider i domstolene og politisk uro etter valget.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]