Tyrkia anklager Tyskland og EU for bruk av økonomiske pressmidler

REUTERS/Osman Orsal

Tyrkias minister for toll og handel, Bülent Tüfenkci, kritiserte sterkt Tyskland og EU torsdag 26. oktober for en “umoralsk” bruk av økonomiske restriksjoner som et verktøy for politisk utpressing mot landet. Ifølge den regjeringsvennlige tyrkiske avisen Daily Sabah sa ministeren at EU prøver ”å dytte Tyrkia inn i et hjørne ved hjelp av økonomiske pressmidler etter ha å mislykkes med å gjøre det politisk.” Han la til at unionens ambivalente og fiendtlige holdning virker forstyrrende på tyrkiske bedrifter.

Uttalelsene kommer i etterkant av at Tysklands kansler Angela Merkel i forrige uke ba EU-ledere om å kutte i førtiltredelsespenger (pre-accession funds) til Tyrkia – penger som EU gir til alle potensielle kandidatland som er i forhandlinger om å bli medlem i unionen. Hun pekte på en “helt utilfredsstillende situasjon med hensyn til menneskerettighetene” i landet.

I denne sammenhengen sa Tüfenkci at EU må holde løftene til Tyrkia som ble stipulert i flyktningavtalen mellom landet og EU i mars 2016. Disse omfatter en bistandspakke på 6 milliarder euro for å hjelpe Tyrkia med å ta vare på millioner av flyktninger som oppholder seg i landet. Ministeren la til at økonomiske pressmidler og restriksjoner mot Tyrkiaikke kommer til å få landet til å overgi seg, men bare skade EUs troverdighet.

Ifølge en Bloomberg-rapport publisert onsdag, skal Tyskland nå jobbe aktivt for å kutte overføringer til Tyrkia fra den Europeiske investeringsbanken (EIB) og den europeiske banken for rekonstruksjon og utvikling (EBRD).

 

Les mer:

Daily Sabah. Turkish minister slams EU and Germany for using economy as ‘political blackmail tool’, 26. oktober 2017.

 1. Daily Sabah er tilknyttet Erdogan-regimet.


Publisert: Oct 27, 2017 @ 11:01 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Henrik S. Werenskiold

Journalist
 • Tor Anders Engen

  Hm. Det er vel Tyrkia som driver med utpressing. Dem får 3 milliarder EURO for å ta vare på de problemer dem selv har skapt. Slik som å støtte, trene og finansiere ISIS og andre terrorist grupper.

 • invernes

  Erdogan har et mål og skape et islamsk imperium, Tyrkia har fotsoldater i alle vestlige land.

 • O.M. Hadland

  Lure på når EU tør å si det alle vet: Tyrkia blir _aldri_ medlem. Det er slik at for å bli medlem i EU må søkeren godtas av samtlige medlemsland. Hvert eneste ett, uten untak. Hvordan kan noen tro at Kypros vil akseptere et land som okkuperer deres territorium? Er der grunn til å tro at Hellas velger side med gresk-kypriotene?
  Tror noen at landene på Balkan er vennlig innstilt? I Østerrike har der vært en meningsmåling som viser at 85% er mot tyrkisk medlemsskap. Nå går UK ut, en av tyrkias fremste forkjempere i unionen.
  Derfor kan pre-accession-funding trygt kuttes ut. Der blir ingen access.