USAs militære ser høyreekstremister som større trussel enn IS

Høyreekstreme marsjerer over området til University of Virginia, Charlottesville. Foto: August 11, 2017. Alejandro Alvarez/News2Share via REUTERS

En av fire tjenestegjørende i det amerikanske militæret har sett eksempler på høyreekstremisme innen rankene og ser på det som en større trussel for nasjonal sikkerhet enn den islamistiske ekstremismen, som for eksempel IS som de har kjempet mot i Irak, Syria og Afghanistan. Dette viser resultater i en ny spørreundersøkelse.

Undersøkelsen ble utført av tidsskriften Army Times etter protestene i Charlottesville, som resulterte i konflikter mellom nynazister og anti-fascister, og hvor en ung kvinne mistet livet. En ung mann fra Ohio som det sies er fan av Hitler, har blitt stilt for retten for dødsfallet.

Bekymringene mot høyreekstremisme var sterkest blant fargede soldater. Nesten 42% av ikke-hvite tropper som svarte på undersøkelsen sa de personlig hadde erfart eksempler på hvit nasjonalisme eller andre former for høyreekstremisme i militæret. For hvite tjenestegjørende var tallet 18%.

På spørsmål om hvorvidt høyreekstremisme utgjorde en reell trussel for rikets sikkerhet sa 30% at det var en stor trussel, større enn flere krigssoner som Syria (27%), Pakistan (25%), Afghanistan (22%) og Irak (17%).

Rundt fem prosent nevnte at det at grupper, som Black Lives Matter, som har som uttalt mål å protestere gjennom ikkevold mot diskriminering og vold mot fargede, ikke var nevnt var en mulig trussel mot nasjonal sikkerhet.

Noen av de spurte var irriterte over avgjørelsen om å peke ut høyreekstreme. “Hvit nasjonalisme er ikke en terrororganisasjon” sa en kommandant i marinen, som nektet å oppgi sitt navn.

Mere enn 60% av tjenestepersonalet som deltok i undersøkelsen sa de ville støtte å sette inn nasjonalgarden eller reservestyrker for å håndtere sivil uro som kom ut av høyreekstremistiske hendelser som konflikten i Charlottesville i August.

Mere informasjon kan finnes her og her.


Publisert: nov 7, 2017 @ 10:12 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.