Burundi blir første land som trekker seg fra internasjonal domstol

President i Burundis nasjonalforsamling, Pascal Nyabenda under stemmegivning for å trekkes ut av ICC. Foto: / AFP PHOTO / ONESPHORE NIBIGIRA

Burundi trekker seg som første land fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC). 

En talsmann for Den internasjonale straffedomstolen (ICC) bekrefter at utmeldingen får effekt fredag, ett år etter at det østafrikanske landet meldte fra til FNs generalsekretær. ICC sier avgjørelsen ikke kommer til å påvirke den innledende undersøkelsen av situasjonen i landet, ettersom den allerede er underveis i domstolen.

Også andre afrikanske land har vurdert å trekke seg fra domstolen. Gambias nye president stanset utmeldingsprosessen i februar, mens Sør-Afrika bestemte tidligere i år at de foreløpig likevel ikke vil trekke seg fra ICC. Det skjedde etter at landets høyesterett slo fast at det var i strid mot grunnloven. I likhet med flere andre afrikanske land ønsket landets president Jacob Zuma å trekke landet ut av ICC med den begrunnelse at det nesten bare er afrikanere som tiltales i domstolen.

Domstolen har lenge blitt kritisert for å være et redskap for vestlige land, og Den afrikanske unionen (AU) har påpekt at nesten alle saker som etterforskes, retter seg mot afrikanere.

ICC ble etablert i 2002 og er verdens første permanente, internasjonale domstol som rettsforfølger enkeltpersoner som anklages for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord.

(©NTB)


Publisert: okt 27, 2017 @ 9:08 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.