President of Burundi's National Assembly, Pascal Nyabenda holds a gavel during the voting session on October 12, 2016 in Bujumbura, for the withdrawal of the International Criminal Court (ICC) from the capital, after the UN began an enquiry into human rights abuses in the turbulent nation. The draft law was passed with 94 votes in favour, two against and 14 abstentions. It will next go to the Senate -- also dominated by the ruling party -- before being approved by President Pierre Nkurunziza. In April, ICC prosecutor Fatou Bensouda said she was conducting a "preliminary examination" of the situation in Burundi -- the first step towards a full investigation and possible prosecutions -- looking into allegations including murder, torture, rape and forced disappearances. / AFP PHOTO / ONESPHORE NIBIGIRA
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Burundi trekker seg som første land fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC). 

En talsmann for Den internasjonale straffedomstolen (ICC) bekrefter at utmeldingen får effekt fredag, ett år etter at det østafrikanske landet meldte fra til FNs generalsekretær. ICC sier avgjørelsen ikke kommer til å påvirke den innledende undersøkelsen av situasjonen i landet, ettersom den allerede er underveis i domstolen.

Også andre afrikanske land har vurdert å trekke seg fra domstolen. Gambias nye president stanset utmeldingsprosessen i februar, mens Sør-Afrika bestemte tidligere i år at de foreløpig likevel ikke vil trekke seg fra ICC. Det skjedde etter at landets høyesterett slo fast at det var i strid mot grunnloven. I likhet med flere andre afrikanske land ønsket landets president Jacob Zuma å trekke landet ut av ICC med den begrunnelse at det nesten bare er afrikanere som tiltales i domstolen.

Domstolen har lenge blitt kritisert for å være et redskap for vestlige land, og Den afrikanske unionen (AU) har påpekt at nesten alle saker som etterforskes, retter seg mot afrikanere.

ICC ble etablert i 2002 og er verdens første permanente, internasjonale domstol som rettsforfølger enkeltpersoner som anklages for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]