Svalbard 20120308. Barentsburg sett fra helikopteret da utenriksminister Jonas Gahr Støre og EUs utenrikssjef Catherine Ashton fløy fra Longyearbyen til Ny-Ålesund for å besøke klimaforskere, under deres to dagers tur på Svalbard. Foto: Berit Roald / Scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Dårlig vær i søkeområdet gjør letingen etter det russiske helikopteret som trolig har styrtet utenfor Barentsburg på Svalbard torsdag, vanskelig.  

Søket etter et russisk helikopter som trolig styrtet utenfor Barentsburg på Svalbard torsdag, har så langt vært resultatløst, opplyser Hovedredningssentralen (HRS) Nord-Norge til NTB i 7-tiden fredag morgen.

I løpet av natten har det vært satt inn en fjernstyrt miniubåt type ROV i søket. Håpet har vært at ubåten kunne bekrefte at de leter i riktig område.

– Det har vist seg resultatløst så langt. I tillegg har været blitt verre, og vi ser nå en vindstyrke opp i 26 knop i søkeområdet, sier redningsleder Tore Hongset i HRS til NTB.

Helikopteret skal ha hatt åtte mennesker om bord, meldte nyhetsbyrået Tass torsdag; Fem i besetningen og tre forskere.

Observert via sonar

Torsdag kveld identifiserte redningsmannskapene et område 2–3 kilometer utenfor den russiske gruvebyen Barentsburg hvor helikopteret kan ha styrtet. Grunnen er at det har blitt observert luftbobler via sonar, og sterk drivstofflukt.

– Drivstofflukt og luftbobler er den eneste informasjonen vi egentlig har å gå på, sier Hongset fredag morgen.

Funnet er gjort på 200–250 meters dyp. Utover dagen fredag vil det settes inn flere ressurser i søket etter det savnede helikopteret. Kystvaktskipet i Barentshavet er forventet å ankomme klokken 8 fredag morgen, og utover formiddagen vil flyet Orion fra 333 skvadron Andøya settes inn.

Samarbeider med russiske myndigheter

Norske redningsmannskaper samarbeider med russiske myndigheter i denne leteaksjonen.

– Vi har informasjonsutveksling med maritim redningssentral i Murmansk, og vi snakker fortløpende med den russiske representanten på Svalbard, sier Hongset.

Hongset sa til Svalbardposten torsdag kveld at når det gjelder å finne overlevende, kommer det an på hva slags utstyr de har.

– Om noen har havnet i sjøen i fritidsjakke uten flytemidler og overlevingsdrakt, vil de nok ha omkommet for lang tid siden. Om de har flytedress og har gått i redningsflåte, kan de holde seg i live langt lenger.

Den første nødmeldingen kom i 16-tiden torsdag.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]