På denne dag i 1950 ble filmen «To mistenkelige personer» forbudt gjennom en dom som ble retningsgivende for personvern i norske medier.
Filmen, som var regissert av Tancred Ibsen, var løst basert på en roman av journalisten Gunnar Larsen (senere sjefredaktør i Dagbladet), som igjen var basert på en drapssak som vakte enorm oppmerksomhet i 1926.
To ubevæpnede lensmenn som rykket ut til et innbrudd på Ringerike, ble skutt og drept, noe som utløste en to måneders jakt over store deler av Østlandet. Både politi og militære styrker ble satt inn.
Da de to gjerningsmennene, den erfarne svenske forbryteren Anton Emanuel Oskar Svensson og den norske 18-åringen Henning Sigurd Madsen, til slutt ble innhentet, skjøt Svensson seg, mens Madsen ble arrestert og dømt.
Etter at Madsen slapp ut igjen, skiftet han navn og startet et nytt liv med kone og barn. Da han fant ut at det skulle lages film, gikk han til retten, og fikk medhold i Oslo byrett, selv om hovedpersonene er anonymisert i filmen og selv om boken hele tiden var tilgjengelig på markedet.
Saken gikk til Høyesterett, som opprettholdt dommen, etablerte et tydelig juridisk vern om privatlivets fred og fastslo at ytringsfriheten måtte veies opp mot dette.

Rettspraksis endret seg imidlertid gradvis til fordel for ytringsfriheten, og utover 2000-tallet ble filmen vist i lukkede sammenhenger, men ikke før i 2007 ble den fullt ut frigjort.

(Teksten er gjengitt med tillatelse fra Corporate Communications)