This image made from a video provided by RUDAW TV shows what the Irbil-based Kurdish broadcaster says are Peshmerga fighters and volunteers arriving on military trucks in Kirkuk, Iraq, Monday, Oct. 16, 2017. (RUDAW TV via AP)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

En talsmann for den USA-ledede koalisjonen trekker tilbake meldingen om at kurdiske og irakiske styrker har stanset kampene i Nord-Irak.

Talsmannen sier fredag ettermiddag at kunngjøringen om våpenhvilen var feil.

Tidligere på dagen ble det meldt at irakiske styrker og den kurdiske peshmerga-militsen var blitt enige om en avtale om stans i kampene i Nord-Irak.

En talsmann ga beskjed om at våpenhvileavtalen gjaldt på alle fronter.

USA, som bistår både kurdiske og irakiske styrker, har forsøkt å dempe konflikten mellom det selvstyrte kurdiske området i nord og den irakiske sentralregjeringen etter at kurderne holdt en folkeavstemning om kurdisk uavhengighet 25. september.

I midten av oktober innledet irakiske styrker en offensiv for å gjenerobre områder som kurdiske peshmerga-styrker tok kontroll over i forbindelse med krigen mot den ytterliggående jihadistgruppa IS.

I løpet av kort tid tok regjeringsstyrkene kontroll over den viktige oljebyen Kirkuk, som både den irakiske regjeringen og kurderne krever kontroll over. De irakiske styrkene møtte relativt lite motstand fra kurderne, som i stedet trakk seg tilbake.

De kraftigste kampene har rast nordvest i Irak, der peshmerga-styrkene forsvarer en grenseovergang mot Tyrkia og et oljeanlegg som gjør at myndighetene i Kurdistan kan eksportere råolje til utlandet.

Fredag krevde irakiske styrker at kurdiske styrker må forlate grenseposten innen få timer. Torsdag ble det meldt om kraftige sammenstøt i Zummar-området i provinsen Nineveh.

Kampene mellom irakiske og kurdiske styrker pågår samtidig som Irak fortsetter kampen mot IS for å gjenerobre et IS-kontrollert området ved byen al-Qaim ved grensen til Syria.

NTB-AFP-AP

(©NTB

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]