Utslitte smågutter sover i flyktningleiren Kutupalong etter fire lange dager på flukt fra Myanmar til Bangladesh. Foto: Dar Yasin / AP / NTB scanpix Tags: rohingya barn
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Bangladesh vil tilby rohingyaer i overfylte flyktningleirer frivillig sterilisering for å dempe befolkningsveksten.

Over 600.000 rohingyaer har flyktet over grensen fra Myanmar til Bangladesh siden august. De fleste lever under kummerlige forhold.

Pintu Kanti Bhattacharjee, som leder programmene for familieplanlegging i distriktet Cox’s Bazar hvor de fleste leirene er, sier det er lite kunnskap om teamet blant den muslimske minoritetsgruppen.

Han opplyser at store familier er normen i leirene, og at noen foreldre har så mange som 19 barn. Mange av mennene har også flere enn en kone.

Vil ikke bruke prevensjon

Lokale myndigheter oppfordrer til bruk av prevensjon, men sier de så langt bare har klart å dele ut 549 pakker med kondomer.

– Jeg snakket med mannen min om prevensjon, men han var ikke overbevist. Han fikk to kondomer, men brukte dem ikke, sier sjubarnsmoren Sabura.

Farhana Sultana, som jobber som frivillig i leirene, sier mange har blitt fortalt at å bruke prevensjon er en synd og at det strider mot islams lære.

Nå har lokale myndigheter bedt regjeringen om å godkjenne en plan for å tilby sterilisering for både menn og kvinner.

Trenger store familier

Selv om regjeringen godkjenner planen er utfordringene store, sier Bhattacharjee, ettersom flere av rohingyaene har forklart at de tror store familier vil hjelpe dem til å overleve i leirene. Tilgang til vann og mat er en daglig kamp, og det er ofte barna som blir sendt ut for å hente og bære forsyninger.

– I Rakhine-provinsen unngikk de fleste å gå til sentre for familieplanlegging, ettersom de var redde for at de selv eller barna skulle få medisiner som ville skade dem, sier Sultana.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]