Oslo 20171028. Sjef for Hæren, generalmajor Odin Johannessen, orienterer pressen om sprengningsulykken i Troms ved Akershus festning lørdag morgen. En sersjant i Hærens ingeniørbataljon på Skjold døde av skadene han pådro seg i en sprengningsulykke på Mauken skytefelt i Målselv i Indre Troms fredag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Forsvaret har besluttet å midlertidig stanse all bruk av mineryddingsutstyret som var i bruk da en 21 år gammel sersjant døde under en øvelse i Troms.

Sjefen for Hæren, generalmajor Odin Johannessen, var tydelig preget av hendelsen da han orienterte pressen lørdag formiddag.

– Det flagges på halv stang i alle Hærens leire i dag, sa han.

Hågen Skattum, en 21 år gammel sersjant fra Voss, døde som følge av en sprengningsulykke da han skulle demonstrere mineryddingsutstyr på skytefeltet ved Skjold i Øverbygd i Målselv i Indre Troms fredag ettermiddag.

Hærsjefen understreker at det er helt uakseptabelt å miste soldater under øvelse.

– Én soldat er én soldat for mye. Vi skal ikke miste våre soldater når vi øver. Vi kan miste dem andre steder når vi er i krig, det er det ikke vi som rår over, men det skal aldri skje under øvelse. Dette er en tung dag i Hæren, sier Johannessen til NTB.

– Ingen grunn til engstelse

Skattum var inne i sitt første år som sersjant i bataljonen da ulykken skjedde. Med ham under sprengningskurset var rundt 20 medsoldater fra stormingeniørtropp nummer to.

To av medsoldatene var i umiddelbar nærhet da ulykken skjedde, men begge slapp tilsynelatende fysisk uskadd fra det.

Til tross for ulykken, mener Johannessen det er trygt å sende sine sønner og døtre til Forsvaret, enten det er til førstegangstjeneste eller annen tjeneste.

– Vi øver etter meget strenge sikkerhetsbestemmelser, og det skal ikke være noen grunn til å føle engstelse for soldater som er inne til tjeneste, sier han.

Hærsjefen åpner imidlertid for å gjøre ytterligere innstramminger i sikkerhetsbestemmelsene.

–Sikkerhet tar vi på største alvor. En granskingskommisjon skal finne svar på om sikkerheten rundt denne øvelsen var tilstrekkelig. Foreløpig mener vi at vi har gjort nok, men på basis av den kunnskapen vi får, vurderer vi om vi må gjøre nye innstramminger, sier Johannessen.

Stanser bruk av utstyr

Ett umiddelbart sikkerhetstiltak er gjennomført for å forhindre at en slik ulykke skjer igjen. Inntil videre har Hæren besluttet å stanse all bruk av mineryddingsutstyret som ble brukt under fredagens øvelse.

– Denne typen utstyr vil ikke bli brukt igjen inntil politiet og granskingskommisjonen har fullført sitt arbeid, opplyser Johannessen.

Det bærbare mineryddingsutstyret har inntil nå kun vært brukt av ingeniørbataljonen, som opererer ved militærleirene på Rena og Skjold.

Etterforskes

Hva som gikk galt, er fortsatt uklart. En granskningskommisjon skal sammen med politiet komme til bunns i nettopp dette. De skal se på hvordan det skjedde, hvorfor det skjedde og hvordan det kan unngås i framtiden.

Kommisjonen landet lørdag formiddag på Bardufoss, og de skal finne svar så raskt som mulig. Inntil kommisjonen er ferdig med sine undersøkelser, er Hæren tilbakeholdne med å komme med flere detaljer rundt ulykken. De vil blant annet ikke svare på hvorvidt det er vanlig at mineryddingsutstyr er armert under øvelser.

– Nå arbeider vi først og fremst med ivaretakelse av de pårørende og av våre soldater som var direkte involvert. Så må vi overlate til kommisjonen å finne svar på alle disse tekniske spørsmålene, sier Johannessen.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]