(FILES) This file photo taken on December 06, 2007 shows Vultures as they fly past a NASA logo on the Vehicle Assembly Building (VAB) at Kennedy Space Center. The largest asteroid in more than a century will whiz safely past Earth on September 1 at a safe but unusually close distance of about 4.4 million miles (7 million kilometers), NASA said. The asteroid was discovered in 1981, and is named Florence after the famed 19th century founder of modern nursing, Florence Nightingale. "Florence is the largest asteroid to pass this close to our planet since the first near-Earth asteroid was discovered over a century ago," said a US space agency statement. / AFP PHOTO / NICHOLAS KAMM
annonse

Utsagnet “hvis man gjentar en ubegrunnet påstand mange nok ganger, vil folket til slutt godta den som sannhet” tilskrives Hitlers sjefspropagandist, Joseph Goebbels.

I dagens samfunn har påstanden om at 97% av verdens klimaforskere mener våre klimagassutslipp vil forårsake katastrofal oppvarming, dessverre fått status som sannhet fordi denne løgnen er gjentatt mange nok ganger. At politikere lar seg overbevise av fanatikere og aktivistorganisasjoner til å tro på dette budskapet, er så sin sak. Men at presumptivt oppegående akademikere svelger slik propaganda rått uten å undersøke nærmere, er høyst skuffende.

Enkelte påstår at NASA har kommet med 97%-påstanden. Det er ikke riktig. NASA har referert 4 “forskningsrapporter”.

annonse

Den første er av historikeren N. Oreskes, “Beyond the Ivory Tower: The Scientific Consensus on Climate Change,” Science Vol. 306 no. 5702, p. 1686 (3 December 2004); DOI: 10.1126/science.1103618. Dette var produsert som en kolonne, ikke en vitenskapelig artikkel.

Den andre er av P. T. Doran og studenten M. K. Zimmermann. “Examining the Scientific Consensus on Climate Change,” Eos Transactions American Geophysical Union Vol. 90 Issue 3 (2009), 22; DOI: 10.1029/2009EO030002.

Den tredje, W. R. L. Anderegg, også en studentoppgave, “Expert Credibility in Climate Change,” Proceedings of the National Academy of Sciences Vol. 107 No. 27, 12107-12109 (21 June 2010); DOI: 10.1073/pnas.1003187107.

Den fjerde, J. Cook, et al, “Quantifying the consensus on anthropogenic global warming in the scientific literature,” Environmental Research Letters Vol. 8 No. 2, (June 2013); DOI:10.1088/1748-9326/8/2/024024.

Ingen av disse rapportene viser de de påstås å vise. De er alle fylt av metodiske feil, og, med unntak av Doran og Zimmermann som intervjuet 79 stykker, teller de ikke forskere, men sammenfatninger av vitenskapelige artikler (“Abstracts”). Konklusjonene er egentlig helt trivielle, nemlig det de fleste seriøse forskere er enig om:

  • Karbondioksid er en drivhusgass som bidrar til å holde jorden varm
  • Konsentrasjonen av karbondioksid har økt de siste 150 år
  • Jordens gjennomsnittstemperatur har økt de siste 150 år
  • Karbondioksidkonsentrasjonen har økt delvis fordi temperaturen har økt (ikke omvendt).

Dette baserer seg på målinger og grunnleggende fysikk/kjemi.

Det som er kontroversielt er hvor mye våre karbondioksidutslipp påvirker jordens temperatur, eller om det har noen betydning i det hele tatt. Dette er spørsmål som ikke ble stilt i noen av disse rapportene.

 

Les mer om Doran & Zimmermanns undersøkelse her.

 

 

Annonser
  •  
  •  
  •  
   

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]