FILE PHOTO: Cars burnt and destroyed by clashes are seen on a street during a battle between Iraqi forces and Islamic State militants, in Mosul, Iraq March 16, 2017. To match Special Report MIDEAST-CRISIS/IRAQ-MOSUL REUTERS/Thaier Al-Sudani/File Photo
Del saken
  •  
  •  
  •  

De siste månedene har IS mistet flere strategiske byer. Nå frykter eksperter at IS skal reinkarnere seg som en geriljagruppe.

Det store IS-kalifatet som strakte seg fra byer som Mosul til Raqqa er beseiret. Men tross territorielle tap, vil ekstremistgruppa fortsatt utgjøre en reell fare, ifølge eksperter.

Den store syriske ørkenen, kjent som Badiyat al-Sham, er 500.000 kvadratkilometer stor og er kjent for store fjellkjeder og huler. Den syriske opposisjonsaktivisten Omar Abu Laila frykter at IS vil bruke ørkenen som base geriljakrigføring.

– De elsker å krige i ørkenen, sier Laila.

IS kan ta i bruk strategien deres forgjengere, al- Qaida i Irak, brukte etter den amerikanske invasjonen i Irak i 2003. USAs forsvarssjef Joseph Dunford advarer nå mot det nye IS.

– IS er på knærne nå, og jobben vår er å sørge for at de ikke kommer seg opp igjen, sier Dunford.

– IS vil gå under jorden. De er nå ensomme ulver som ikke har noe å tape, advarer den irakiske journalisten Dana Jalal, som nå bor i Sverige.

Den USA-baserte kurdiske Irak-eksperten Mutlu Civiroglu frykter at IS vil finne støtte i sunnidominerte områder i Irak, spesielt i områder der misnøyen med den sjia-vridde regjeringen er stor.

– Det sunnimuslimske sinnet som IS har utnyttet, er fortsatt til stede. Selv om kalifatet forsvinner, er ikke IS-trusselen borte, sier Civiroglu.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]