Oslo 20170309. Næringsminister Monica Mæland på Høyres landsmøte torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Næringsminister Monica Mæland (H) møtte mandag ansatte i Store Norske, to og en halv uke etter at det ble klart at gruvedriften i Svea og Lunckefjell avvikles.

– Jeg er her for å forklare hvorfor beslutningen ble tatt og har med to ører jeg skal bruke til å lytte. De ansatte skal få si det de mener. Dette er en viktig beslutning som angår mange, og det er viktig for meg å møte de det angår, sa Mæland til Svalbardposten i forkant av møtet.

Store Norske ønsket tilskudd til videre kulldrift i Svea og Lunckefjell på Svalbard, men i regjeringens budsjettforslag for 2018 som ble lagt fram 12. oktober, fikk selskapet i stedet tilskudd til å avvikle driften.

Det har opprørt både ansatte og Svalbard-samfunnet. Senere mandag ettermiddag arrangerer Svalbard AUF, LO Svalbard, Gruveklubben og Svalbard Næringsforening fakkeltog mot varselet om nedlegging.

Under besøket i Longyearbyen sto også møte med ledelsen i Store Norske, tillitsvalgte, Longyearbyen Lokalstyre og Sysselmannen på programmet.

I forslaget til statsbudsjett får Store Norske 141 millioner kroner til å avvikle driften og rydde opp i gruvene. Selskapet har anslått at dette arbeidet vil koste 700 millioner kroner og pågå over en periode på tre til fire år. Driften i Svea og Lunckefjell har vært midlertidig stanset siden 2016.

Mæland sier regjeringen har vurdert et alternativ med videre drift i en periode på ti til tolv år, hvor Store Norske samtidig avvikler underveis.

– Vi har sett grundig på det, og det er vanskelig å spå framtiden. Det er usikkerhet knyttet til kullprisene fremover, og hvorvidt det ville være lønnsomt, sier Mæland. Hun sier hele regjeringen stiller seg bak forslaget om avvikling.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]