Oslo 20170619. Stortingsrepresentantene samlet seg mandag morgen til et lukket møte om Riksrevisjonens rapport om terrorsikring. Pressen ble holdt unna. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ap-veteran Martin Kolberg mener valgresultatet vitner om krise for Arbeiderpartiet og det norske sosialdemokratiet.

– Vi er i krise. Det er en alvorlig situasjon for det norske sosialdemokratiet.

Slik åpnet Kolberg da han innledet til debatt under LOs fylkeskonferanse i Buskerud i helgen, skriver LO-Aktuelt.

Kolberg viste til at høstens valgresultat er det nest dårligste for Ap siden 1927, men at 2001-valget hadde en naturlig forklaring da mange fagorganiserte vendte Ap ryggen på grunn av striden om sykelønnsordningen.

– Noen sier at det var bare så vidt vi ikke vant, at det bare handlet om noen få stemmer. Da skvetter jeg. Det hadde uansett vært et jævlig dårlig valgresultat, tordnet Kolberg.

Han legger til at det ikke bare handler om regjeringsmakt, men om sosialdemokratisk styrke:

– I et historisk perspektiv skulle vi klart å fjerne en Frp-regjering «sånn» – sa Kolberg med en armbevegelse som illustrerte et pennestrøk.

– Alle i fagbevegelsen, og vi, burde hatt det i ryggraden: Denne regjeringen må bort. Men så skjer det ikke. Det er krise! Det er alvorlige ord, men jeg mener det, fortsatte veteranen med over 50 aktive år i politikken bak seg.

Kolberg manet til et oppgjør som også inkluderer ham selv.

– Hvorfor forsto vi ikke at det kom? Det plager meg veldig. Når alle i ettertid mener at det var «det, det og det vi skulle gjort» – hvorfor gjorde vi ikke det før? undrer han.

Kolberg mener at de gode målingene på vårparten kan ha blitt en sovepute og at partiet ikke maktet å ta inn over seg at det ble oppfattet som utydelig. Kompromisser med regjeringen kan også ha medvirket til valgresultatet. Og den lave oppslutningen blant LOs medlemmer er et tegn på at Ap ikke treffer med budskapet om fellesskapsløsninger, lyder Kolbergs analyse blant annet.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]