Oslo 20150224. Leder for Islamsk Råd Mehtab Afsar (f.v.), statsminister Erna Solberg (H) (i midten) og Arshad Jamil (t.h.) under en omvisning i Islamic Cultural Centre sin moské ved Tøyenbekken i Oslo tirsdag kveld. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

De fem moskeene som brøt med Islamsk Råd Norge (IRN), har etablert en ny organisasjon for å ha dialog med myndighetene og andre religiøse samfunn.

Den nye har fått navnet Muslimsk Dialognettverk Norge (MDN), skriver Vårt Land. Den ble stiftet torsdag sist uke og består av medlemmene fra moskeene Det Islamske Forbundet (Rabita), Islamske Fellesskap Bosnia og Hercegovina, Albansk Islamsk Kultursenter, Islamic Cultural Centre (ICC) og Centre Rahma.

– Vi skal ha dialog med både myndigheter, religiøse grupper og andre aktører i samfunnet, sier Arshad Jamil, styreleder i Islamic Cultural Center (ICC).

– Prøvd alt

Leder for interimsstyret i MDN er Senaid Kobilica, som er hovedimam i Det Islamske Fellesskap Bosnia og Hercegovina, Norges største moské.

Etter at kulturministeren i høst holdt tilbake statsstøtten til Islamsk Råd Norge, og kjøttprodusenten Nortura trakk seg fra samarbeidet om halalsertifisering, meldte flere moskeer seg ut fra organisasjonen. Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn brøt også samarbeidet med IRN.

– Vi har prøvd alt som er i vår makt for å få til en endring, sier Jamil, med henvisning til konfliktene i Islamsk Råd Norge (IRN).

Ingen overraskelse

Ingrid Rosendorf Joys, generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) sier hun ser opprettelsen som en naturlig konsekvens av at flere av de store moskeene har meldt seg ut av IRN.

– Vi trenger muslimene for å få til en god livssynsdialog på et nasjonalt plan, og alt som bidrar til dette er positivt. Men det er opp til muslimene selv hvordan de velger å organisere seg, sier hun til Vårt Land.

Raja støtter

Abid Raja (V) sier til NTB at han er positiv til opprettelsen av et nytt muslimsk nettverk.

– Jeg har store forventninger til MND. Jeg håper de vil både være brobyggende og forståelsesskapende. Unge muslimer og storsamfunnet behøver dette, sier Raja som opplyser at Venstre vil gå inn for en støtte på 2 millioner kroner til MDN i sitt alternative budsjett.

– Norge behøver et slikt muslimsk nettverk, som kan bygge broer og skape dialog. Nå som IRN er fratatt sin statsstøtte, og har utspilt sin rolle, mener jeg det er viktig at det norske samfunnet spiller på lag med dem som har tatt kampen og brutt ut av IRN, sier Raja videre.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]