The moon slides across the sun, showing a blazing halo of light, during an annular eclipse at a waterfront park in Yokohama, near Tokyo, Monday, May 21, 2012. Millions of Asians watched as a rare "ring of fire" eclipse crossed their skies early Monday. The annular eclipse, in which the moon passes in front of the sun leaving only a golden ring around its edges, was visible to wide areas across the continent. (AP Photo/Shuji Kajiyama)
Del saken
 • 92
 •  
 •  
 •  
 •  

Forskere fra University of Cambridge har brukt en hendelse omtalt i Det gamle testamentet, og en gammel egyptisk tekst, til å utvikle en «solformørkelseskode» for beregning av solformørkelser gjennom historien. I følge koden fant en slik formørkelse sted i Kanaan 30. oktober 1207 før Kristus. Dersom dette stemmer, kan nedtegnelsene hjelpe til å tidfeste andre historiske hendelser, inkludert hvilke perioder de ulike faraoene regjerte i det gamle Egypt, skriver Mail Online.

Og solen stod stille, og månen ble stående

I Josvas bok i Det gamle testamentet heter det at: «På denne dagen da Herren gav amorittene i Israels barns hånd, talte Josva til Herren, han sa så hele Israel hørte det: Stå stille, sol, i Gibeon, og du måne, i Ajalons dal! Og solen stod stille, og månen ble stående inntil folket hadde fått hevn over sine fiender».

Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Professor Sir Colin Humphreys, en av forskerne bak den nye studien, sier «Dersom dette er ord som beskriver en virkelig observasjon, da fant en stor astronomisk begivenhet sted – oppgaven for oss er å finne ut hva teksten faktisk betyr.» I følge Sir Humphrey følger moderne engelske oversettelser som regel kong Jakob I av Englands versjon av bibelen fra 1611. Der er teksten blitt tolket som at solen og månen sluttet å bevege på seg. «Men går vi tilbake til den originale hebraiske teksten, slår vi fast at en alternativ tolkning kan være at sola og månen bare sluttet å gjøre det de normalt gjør: de sluttet å lyse. I denne sammenhengen kan de hebraiske ordene referere til en solformørkelse, når månen passerer mellom jorda og sola, og sola ser ut til å slutte å skinne.»

Merneptahs stele

Teksten på en gammel egyptisk stenstøtte kalt Merneptahs stele forteller at israelittene var i Kanaan mellom år 1500 og 1050 f.Kr., og at farao Merneptah overvant

Foto: REUTERS/Aladin Abdel Naby
AN/CRB

det israleske folket i et slag der. Stelen ble satt opp det femte året Mernetpah styrte i det gamle Egypt. Standard egyptisk kronologi daterer Merneptahs regjeringstid til å være fra år 1213-1203 f.Kr til 1204-1194.

Den eneste solformørkelsen synlig i Kanaan i perioden 1500 til 1050, var en ringformet formørkelse forskerne har kalkulert fant sted 30. oktober 1207 f. Kr.

De to tekstene har også tidligere vært brukt for å forsøke å datere den mulige solformørkelsen, men fordi forskerne bare så på totale formørkelser, lyktes de ikke. Ved denne studien ble også ringformede solformørkelser tatt med i betraktningen. En ringformet solformørkelse finner sted når månen har for stor avstand til jorden til å dekke hele solskiven, slik at solen sees som en ring rundt månen. Forskerne utviklet en ny «formørkelseskode» som tar variasjoner i jordens rotasjon over tid med i beregningene.

Den første omtalte solformørkelsen

Dersom resultatene fra beregningene stemmer, er hendelsen beskrevet i Josvas bok den første solformørkelsen som noensinne er omtalt i historien. Og forskerne kan med hjelp av den nye «formørkelseskoden» fastslå at Merneptahs regjeringstid startet i 1210/1209 s. Kr., pluss/minus ett år. Årene for tidligere og etterfølgende faraoer kan justeres på grunnlag av dette. For eksempel vil ifølge dette Ramses II har styrt det gamle Egypt i perioden 1276-1210, pluss/minus ett år.

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 92
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]