Residents prepare their ballots in the parliamentary elections in Prague, Czech Republic, Friday, Oct. 20, 2017. Czechs are voting in a parliamentary election whose result could see yet another euro-skeptic government on the continent. Two hundred seats are up for grab in the lower house of Parliament in the two-day ballot that began on Friday.(AP Photo/Petr David Josek)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

For en uke siden ble det avholdt parlamentsvalg i Tsjekkia. Den store taperen ble partiet De Grønne, det norske partiet med samme navns tsjekkiske søsterparti. Med en oppslutning på bare 1,4 prosent falt partiet under grensen for å oppnå økonomisk støtte fra den tsjekkiske staten, forteller Josef Novotny til Resett.no. Han er rådgiver for partileder Petr Mach i det liberalistiske partiet Svobodni,

Reglene for økonomisk støtte er slik at et parti må ha en oppslutning på over 1,5 prosent. Da vil partiet få 100 koruna, ca. 35 norske kroner pr. velger. I kjøpekraft omtrent det samme som 100 norske kroner for en nordmann. Norske partier får 93 kroner pr. velger, uavhengig av oppslutningen. Med en gjeld på rundt 8 millioner tsjekkiske koruna, og helt uten økonomiske bidrag fra staten mener Josef Novotny at De Grønne ikke har noen mulighet for å komme tilbake i tsjekkisk politikk. Hans eget parti klarte seg så vidt, med en oppslutning på 1,56 prosent.

Svobodni er søsterparti til det nystartede norske partiet Liberalistene, som ved stortingsvalget fikk 0,2 prosent i oppslutning, og partileder Petr Mach var gjestetaler under Liberalistenes landsmøte tidligere i år. Svobodni er i motsetning til De Grønne motstandere av islamsk innvandring, fordi partiet ser på islam som en motpol til vestlige liberale verdier. Partiet er tilhenger av en liberal våpenlov, er imot EU, for store skattelettelser, en fri markedsøkonomi, privatisering og en sekulær stat, og mener at islam inneholder elementer av menneskerettighetsbrudd som er imot tsjekkisk lov. «De fleste muslimer lar dessverre islam komme først, og deres tsjekkiske identitet har lavere prioritet,» mener talsmannen for Svobodni.

Hovedårsaken til at Miljøparti De Grønnes tsjekkiske søsterparti gjorde et så dårlig valg er trolig det gode valgresultatet til Piratpartiet, som fikk støtte fra 10,8 prosent av de tsjekkiske velgerne. Piratpartiet står for en liberal innvandringspolitikk, i likhet med De Grønne.

Til tross for Piratpartiets fremgang var det de mest innvandringskritiske partiene som ble de store vinnerne i forrige ukes valg. Det mest islamkritiske partiet, det høyreorienterte innvandringskritiske partiet «Frihet og direkte demokrati» kom for første gang inn i nasjonalforsamlingen med 10,6 prosent. Deres store valgplakater kan fremdeles sees på husvegger og langs landeveiene, med deres eneste slagord: «Nei til islam, nei til terror».

Men valgets mest suverene vinner ble ANO (JA på norsk). Med sine 29,7 prosent utklasset partiet til den søkkrike forretningsmannen Andrej Babis  sine motstandere med sin innvandringskritiske og næringslivsvennlige politikk.

 

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]