A statue of Unionist leader, Lord Carson is pictured outside the Parliament Buildings, commonly known as Stormont, in Belfast on October 30, 2017. The Democratic Unionist Party (DUP) and Sinn Féin are continuing talks in a bid to broker a deal to agree to a power-sharing government, on the final day of negotiations. / AFP PHOTO / Paul FAITH

Etter måneder med politisk stillstand er forhandlingene i gang igjen i Nord-Irland for å bli enige om en ny samlingsregjering.

– Det er gjort framgang i forhandlingene, sa den britiske Nord-Irland-ministeren James Brokenshire etter at samtalene mellom de to største partiene kom i gang igjen mandag. Samtalene fortsetter tirsdag, og det har gjort at Brokenshire har utsatt fristen for å komme til enighet nok en gang.

Den politiske krisen i Nord-Irland er den alvorligste på ti år. Provinsen har vært uten en fungerende regjering og nasjonalforsamling siden januar da Sinn Féin trakk seg ut av regjeringen. Ifølge Langfredagsavtalen, som ligger til grunn for fredsprosessen i Nord-Irland, må de to største partiene sitte i regjering sammen. De to største partiene er i dag republikanske Sinn Féin og unionistpartiet DUP, to partier på hver sin ytterfløy i det politiske landskapet.

Siden januar er det gjort gjentatte forsøk på å få de to partiene til å gå i regjering igjen, uten at det har lyktes. DUP har nektet å gå med på ett av Sinn Féins hovedkrav, at det skal innføres en lov som likestiller det irske og det britiske språket. Ingen av de to partiene har villet gi noen kommentarer etter mandagens samtaler, skriver Belfast Telegraph.

Dersom partene ikke blir enige, har den britiske regjeringen varslet at de ikke har noe annet valg enn å gjeninnføre direkte styre fra London. Statsminister Theresa May har sagt at dette er noe hun ikke ønsker, og fristen for å komme til enighet har derfor blitt utsatt igjen og igjen.

(©NTB)