A statue of Unionist leader, Lord Carson is pictured outside the Parliament Buildings, commonly known as Stormont, in Belfast on October 30, 2017. The Democratic Unionist Party (DUP) and Sinn Féin are continuing talks in a bid to broker a deal to agree to a power-sharing government, on the final day of negotiations. / AFP PHOTO / Paul FAITH
Del saken
  •  
  •  
  •  

Etter måneder med politisk stillstand er forhandlingene i gang igjen i Nord-Irland for å bli enige om en ny samlingsregjering.

– Det er gjort framgang i forhandlingene, sa den britiske Nord-Irland-ministeren James Brokenshire etter at samtalene mellom de to største partiene kom i gang igjen mandag. Samtalene fortsetter tirsdag, og det har gjort at Brokenshire har utsatt fristen for å komme til enighet nok en gang.

Den politiske krisen i Nord-Irland er den alvorligste på ti år. Provinsen har vært uten en fungerende regjering og nasjonalforsamling siden januar da Sinn Féin trakk seg ut av regjeringen. Ifølge Langfredagsavtalen, som ligger til grunn for fredsprosessen i Nord-Irland, må de to største partiene sitte i regjering sammen. De to største partiene er i dag republikanske Sinn Féin og unionistpartiet DUP, to partier på hver sin ytterfløy i det politiske landskapet.

Siden januar er det gjort gjentatte forsøk på å få de to partiene til å gå i regjering igjen, uten at det har lyktes. DUP har nektet å gå med på ett av Sinn Féins hovedkrav, at det skal innføres en lov som likestiller det irske og det britiske språket. Ingen av de to partiene har villet gi noen kommentarer etter mandagens samtaler, skriver Belfast Telegraph.

Dersom partene ikke blir enige, har den britiske regjeringen varslet at de ikke har noe annet valg enn å gjeninnføre direkte styre fra London. Statsminister Theresa May har sagt at dette er noe hun ikke ønsker, og fristen for å komme til enighet har derfor blitt utsatt igjen og igjen.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]