ISLAMABAD 20011127: Inngangspartiet til den norske ambassaden i Pakistan. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
annonse
annonse

Den norske ambassaden i Islamabad i Pakistan melder om omfattende juks og gale opplysninger i Schengen-visumsøknader.

«Den lokale Schengen-gruppen anslår at det er falske dokumenter og uriktige opplysninger i så mye som 80 til 90 prosent av søknadene», heter det i en rapport fra ambassaden, skriver Aftenposten.

– Verifiseringsarbeidet er ressurskrevende, og sikkerhetsutfordringer i Pakistan bidrar også til at verifisering av dokumenter er vanskelig for ambassaden, sier ambassadør Tore Nedrebø til avisen.

annonse

Ambassaden sier antall Schengen-søknader er økende, og mener årsaken kan være at Norge, på grunn av mangelfull verifisering av dokumenter, fremstår som det «svakeste leddet i Schengen-kjeden».

Betaler dyrt

I rapporten kommer det også fram at ambassaden har mottatt tips om at pakistanere betaler dyrt for en invitasjon til Norge.

– Det er nærliggende å tro at det skyldes at søkeren mener at en invitasjon vil styrke vedkommendes visumsøknad, sier Nedrebø.

annonse

Han understreker at det ikke er tilfellet. Ambassaden har ikke selv mulighet til å undersøke tipset, men har gitt informasjonen videre til Utlendingsdirektoratet, Justisdepartementet, Utlendingsnemnda og Utenriksdepartementet.

Ikke tilfelle i Danmark

Det er en økning i antall uriktige opplysninger ved visumsøknader på den danske ambassaden i Islamabad, forteller Søren Vøhtz, leder i danske UDs avdeling for pass og visum.

– Vi opplever et migrasjonspress og en økning i bruken av falske dokumenter og feilinformasjon, men andelen er ikke så høy som sitert i den norske pressen, sier han til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Vøhtz gir danske ambassader avslag på litt over en tredel av visumsøknader fra Pakistan.

– Om så mange hadde falske dokumenter, ville avslagsprosenten vært vesentlig høyere, sier han.

– Jeg kan ikke gjenkjenne tallene som norsk presse viser til, avslutter han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon