ISLAMABAD 20011127: Inngangspartiet til den norske ambassaden i Pakistan. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
Del saken
  •  
  •  
  •  

Den norske ambassaden i Islamabad i Pakistan melder om omfattende juks og gale opplysninger i Schengen-visumsøknader.

«Den lokale Schengen-gruppen anslår at det er falske dokumenter og uriktige opplysninger i så mye som 80 til 90 prosent av søknadene», heter det i en rapport fra ambassaden, skriver Aftenposten.

– Verifiseringsarbeidet er ressurskrevende, og sikkerhetsutfordringer i Pakistan bidrar også til at verifisering av dokumenter er vanskelig for ambassaden, sier ambassadør Tore Nedrebø til avisen.

Ambassaden sier antall Schengen-søknader er økende, og mener årsaken kan være at Norge, på grunn av mangelfull verifisering av dokumenter, fremstår som det «svakeste leddet i Schengen-kjeden».

Betaler dyrt

I rapporten kommer det også fram at ambassaden har mottatt tips om at pakistanere betaler dyrt for en invitasjon til Norge.

– Det er nærliggende å tro at det skyldes at søkeren mener at en invitasjon vil styrke vedkommendes visumsøknad, sier Nedrebø.

Han understreker at det ikke er tilfellet. Ambassaden har ikke selv mulighet til å undersøke tipset, men har gitt informasjonen videre til Utlendingsdirektoratet, Justisdepartementet, Utlendingsnemnda og Utenriksdepartementet.

Ikke tilfelle i Danmark

Det er en økning i antall uriktige opplysninger ved visumsøknader på den danske ambassaden i Islamabad, forteller Søren Vøhtz, leder i danske UDs avdeling for pass og visum.

– Vi opplever et migrasjonspress og en økning i bruken av falske dokumenter og feilinformasjon, men andelen er ikke så høy som sitert i den norske pressen, sier han til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Vøhtz gir danske ambassader avslag på litt over en tredel av visumsøknader fra Pakistan.

– Om så mange hadde falske dokumenter, ville avslagsprosenten vært vesentlig høyere, sier han.

– Jeg kan ikke gjenkjenne tallene som norsk presse viser til, avslutter han.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]