Oslo 20091109. De fleste har fortsatt ikke fått vaksinen mot svineinfluensa / H1N1 virus. Illustrasjonsfoto av hånd med sprøyte mot mørk bakgrunn. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Stortingspolitikere fra Frp ber regjeringene i Sverige, Finland, Danmark, Island og Norge bli med på et nordisk innkjøpssamarbeid for dyre legemidler.

Helge André Njåstad, Ulf Leirstein og Hanne Dyveke Søttar stiller sammen skriftlig spørsmål til de nordiske regjeringene som er samlet til møte i Nordisk råd i Helsingfors, melder Dagbladet.

De nordiske landene er små hver for seg og har problemer med å kunne oppnå gode priser hos legemiddelprodusentene, påpeker Frp-politikerne som tror landene kan få bedre priser og større stabilitet i leveransene om de står sammen.

Bakgrunnen for spørsmålet er at Beslutningsforum i Norge i forrige uke sa nei til å innføre medisinen Spinraza til behandling på norske sykehus.

Spinraza er et av verdens dyreste legemidler. Per pasient koster behandlingen 7 millioner kroner første behandlingsår (sju sprøyter à en million kroner), og 3 millioner kroner påfølgende år (tre sprøyter per år resten av livet), ifølge Beslutningsforum. Legemiddelet er det eneste på markedet som har livsforlengende effekt for pasienter med den alvorlige muskelsvinnsykdommen spinal muskelatrofi.

Leder av forumet, Lars Vorland, sa i forrige uke at de ønsket å si ja til legemiddelet, men ble nødt til å si nei til prisen. Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har allerede tatt kontakt med helseministeren i Danmark med sikte på å forhandle ned prisen.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]