SOCHI 2014-02-23 Russia's Alexander LEGKOV calebrates his gold in the men's 50 km cross country at the Laura Cross-country Ski & Biathlon Center during the Sochi 2014 Winter Olympics February 23, 2014. Photo: Maja Suslin / TT / kod 10300 *** Bilden ingår i SPORTPAKET. För övriga BETALBILD ***
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Langrennsløperen Alexander Legkov, som vant individuelt gull og stafettsølv i Sotsji-OL i 2014, er diskvalifisert for doping.

Det gjøres på bakgrunn av beviser framkommet gjennom etterforskningen av organisert russisk doping, melder Den internasjonale olympiske komité.

Også Jevgenij Belov er diskvalifisert fra Sotsji-OL. Begge er bannlyst fra alle framtidige OL.

Ifølge VG har Russlands skiforbund allerede varslet en anke til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

IOCs disiplinærutvalg er ikke ferdig med behandlingen av russiske dopingsaker. OL-komiteen varsler at det kommer flere avgjørelser i løpet av de neste dagene, og at det vil bli avholdt flere høringer de kommende ukene.

Diskvalifikasjonen av Legkov og Belov er de første dopingdiskvalifikasjonene fra Sotsji-lekene som skjer uten at det foreligger positive dopingprøver. I stedet gjøres det på bakgrunn av beviser samlet inn i WADA-granskingen ledet av Richard McLaren.

McLaren har slått fast at det var statsstøttet doping under Sotsji-lekene, og at dopede utøveres urinprøver ble byttet ut med rene prøver.

Samme dag

IOC innledet på grunnlag av McLaren-rapporten dopingsak mot 28 russere i desember i fjor. Seks av dem ble suspendert og nektet deltakelse i VM i Lahti.

I september fikk Legkov og Belov medhold i Idrettens voldgiftsrett (CAS), som opphevet suspensjonene deres med virkning fra 1. november. Samme dag kom IOC-avgjørelsen som setter dem utenfor.

Samtidig mister de sine resultater fra Sotsji-OL. Legkov diskvalifiseres fra 50-kilometeren (som han vant), stafetten (der Russland tok sølv) og fra skiathlon (der han ble nummer 10). Russland fratas stafettsølvet.

Belov diskvalifiseres fra skiathlon (der han ble nummer 18) og 15 kilometer klassisk (der han ble nummer 25).

Over til FIS

Det internasjonale skiforbundet (FIS) oppfordres til å revidere resultatlistene for OL-øvelsene og til å følge opp IOCs utelukkelse av løperne fra framtidige OL med en generell utelukkelse.

IOC skal på et styremøte i desember avgjøre om Russland skal få delta i Pyeongchang-OL. Det vil gjøres på grunnlag av disiplinærutvalgets avgjørelser i de ulike sakene som skal behandles i løpet av måneden, og på rapporten fra en granskingskommisjon under ledelse av Samuel Schmid.

Bronse

Fire norske langrennsløpere kan for øvrig få fem bronsemedaljer i posten etter onsdagens avgjørelse.

Diskvalifikasjonen av Legkov på femmila, der Russland vant tredobbelt, vil medføre at Martin Johnsrud Sundby får OL-bronse.

På stafetten betyr diskvalifikasjonen av Russland fra sølvplass at Norges kvartett Eldar Rønning, Chris Jespersen, Sundby og Petter Northug får bronse.

NTB-AP

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]