Oslo 20171101. Jo Lunder (tv) og advokat Cato Schiøtz under pressekonferansen etter at Økokrim har henlagt korrupsjonssaken mot han. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Økokrim får krass kritikk etter henleggelsen av korrupsjonssaken mot tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder. Nå risikerer særorganet søksmål i millionklassen.

Lunders advokat Cato Schiøtz retter sterk kritikk mot Økokrims prioriteringer og peker på at organet har gått på flere nederlag i det siste.

– Økokrim har vært opptatt av og hatt som en åpen målsetting at man skal prioritere etterforskning av rådgivere og ledere. Det er en policy som har lidd kollaps. Det er nok å peke på Sverre Koch og Transocean, Torleif Enger og Yara, og nå Jo Lunder, sier han.

Økokrim tapte norgeshistoriens største skattesak etter å ha etterforsket riggselskapet Transocean i ti år. Og i fjor ble tre av fire tidligere Yara-direktører – blant dem Thorleif Enger – frikjent for korrupsjon i det som er blitt omtalt som Norges mest alvorlige korrupsjonssak.

Schiøtz understreker samtidig at «alle» ønsker et sterkt og kompetent Økokrim.

– Økokrim er ekstremt viktig. Men da må de også levere kvalitet, sier han.

Lunder selv sier saken har ødelagt hans framtidsutsikter.

– Jeg håper inderlig Økokrim lærer av dette og ikke tar så lett på arrestasjoner i framtiden, sier han.

– Snakket sant

Økokrim opplyste onsdag at siktelsen om grov korrupsjon mot den tidligere administrerende direktøren i det tidligere Telenor-eide teleselskapet Vimpelcom var henlagt.

– Siktelsen er henlagt etter bevisets stilling, sier førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim.

Lunder mener utviklingen bekrefter at han hele tiden har snakket sant. Han beskriver saken som en enorm belastning for familien, og beskriver sin 30 år lange karriere som en branntomt.

– Alt er nå egentlig nedbrent. Brannen er slukket nå. Det som er igjen er egentlig lukten og røyken. Det gode oppi dette er at jeg klarte å redde ut min kjære kone og to barn. De har nok brannskader, men jeg tror ikke de har varige skader, sier han.

Større etterforskning

Saken er en del av en større internasjonal etterforskning av korrupsjon i Usbekistan.

Lunder ble pågrepet og siktet av Økokrim i november 2015. Bakgrunnen var en betaling på 30 millioner dollar fra Vimpelcom til Takilant i Usbekistan høsten 2011, like etter at Lunder hadde tiltrådt som konsernsjef.

Økokrim har etterforsket hvilken kunnskap den tidligere Vimpelcom-sjefen hadde da han godkjente en transaksjonen hvor 30 millioner dollar ble overført til et selskap kontrollert av datteren til den tidligere presidenten i Usbekistan.

Antyder søksmål

Både Lunder og Schiøtz antydet onsdag søksmål mot Økokrim.

– Jeg vet ikke om noen økokrimsiktet som har et så stort økonomisk tap som Jo Lunder. Det skyldes hans internasjonale toppkarriere med tilhørende lønn, sa Schiøtz.

Thorsen hos Økokrim kommenterer varslene om søksmål slik:

– Samfunnsoppdraget vårt er å etterforske og avklare mistanke om økonomisk kriminalitet, uavhengig av om vedkommende har høy inntekt eller ikke.

Overfor E24 legger han til at «systemet åpner for at det kan søkes om erstatning når en sak henlegges».

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]