Sør-Koreas president: USA må ikke starte krig på egen hånd

(Yonhap via AP)

USA må ikke gå til krig mot Nord-Korea uten å spørre Sør-Korea først, understreker den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in.

Han kom onsdag med en tydelig beskjed til USA og president Donald Trump, som gjentatte ganger har truet Nord-Korea.

– Det bør ikke iverksettes noen militæraksjon på den koreanske halvøya uten vårt samtykke, sa Moon i den sørkoreanske nasjonalforsamling.

– Vi vil ikke gjenta den tragiske historien med kolonialisering og splittelse hvor vår nasjons skjebne ble avgjort uten hensyn til vår vilje, la han til.

Korea var en japansk koloni fra 1910 til 1945. Etter Japans nederlag i andre verdenskrig ble landet delt i to deler – Nord- og Sør-Korea – som ble okkupert av Sovjetunionen og USA.

Enkelte sørkoreanske politikere mener USA igjen bør utplassere taktiske atomvåpen i landet for å avskrekke Nord-Korea. Noen har også foreslått at Sør-Korea kan utvikle egne atomvåpen.

Moon forsikret onsdag at det ikke er aktuelt og at landet fortsatt har som mål at det ikke skal være noen kjernefysiske våpen på den koreanske halvøya.

(©NTB)


Publisert: nov 1, 2017 @ 10:17 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.