Oslo 20171101. Abid Raja (f.v.) og Trine Skei Grande (f.h.) på Rajas kontor, de to Venstre-politikerne har invitert Amal Aden (nr.to f.v.), Iram Haq (i midten), Shabana Rehman (nr. to f.h.) og for en prat. Anledningen er en lekkasje fra partiets alternative budsjett, der det foreslått avsatt 5 millioner kroner årlig til en ny organisasjon kalt Kvinneforum mot æreskultur, som skal fungere som et nettverk for "skamløse jenter". Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Venstre krever årlige bevilgninger på 5 millioner kroner til et nytt kvinneforum mot æreskultur og sosial kontroll. Partiet har en idé om hvem som bør lede det.

Samfunnsdebattantene Iram Haq, Shabana Rehman Gaarder og Amal Aden var invitert til et uvanlig møte på kontoret til Venstre-profil Abid Raja i den såkalte keiserfløyen på Stortinget onsdag.

Sammen med partileder Trine Skei Grande varslet Raja nemlig at Venstre i de forestående budsjettforhandlingene på borgerlig side skal få gjennomslag for en bevilgning på 5 millioner kroner til en helt ny organisasjon, som skal jobbe mot sosial kontroll i minoritetsmiljøer og for kvinners rettigheter.

Raja og Grande røpet at de gjerne ser at Shabana Rehman Gaarder leder det nye nettverket, som altså ennå ikke finnes.

– Shabana, ta ballen! oppfordret Raja.

Rørt

Rehman Gaarder var både rørt og overrasket da hun fikk vite hva Venstre-toppene hadde i tankene. Om hun vil påta seg en slik lederrolle, er imidlertid ikke sikkert.

– I og med at jeg har vært med så lenge, så har jeg jo på mange måter blitt drevet inn i en lederrolle allerede. Jeg takker for tilliten, men stiller jo enkelte spørsmål ved prosessen. Det er jo ikke vi som har kommet til Venstre, sier hun til NTB.

– Jeg trenger å snakke mer med Abid og Trine og vite mer om hva en slik rolle innebærer, før jeg eventuelt påtar meg ansvaret, sier den kjente journalisten og aktivisten.

Hun er imidlertid ikke i tvil om behovet for et nettverk som det Venstre skisserer, og berømmer partiet for initiativet.

– De mange varslerne som etter hvert har kommet til, trenger en tillitvekkende organisering utenfor de religiøse miljøene, sier Rehman Gaarder.

Ny organisasjon

Venstre er vanligvis et parti som snakker varmt om gründerskap og private initiativ. Men partileder Trine Skei Grande forsvarer forslaget om å bevilge penger til en organisasjon som ennå ikke eksisterer.

– Det er ikke sikkert at det blir en organisasjon, kanskje skal det bare være et nettverk. Poenget vårt er å støtte disse jentene og finne et system for det. Det er mange som står alene i noe som oppleves som veldig, veldig tøft. Dette handler om å heie på de rette folka, sier hun til NTB.

– Burde dere ikke legge opp til at disse midlene lyses ut, slik at andre også kan søke støtte til et slikt initiativ?

– Jo, men vi oppfordrer dem til å komme med ideer om hvordan dette kan jobbes best mulig med. Vi er ikke ferdigforhandlet på noe av dette, sier Grande. Hun avviser at utspillet er å betrakte som et løfte til Shabana Rehman Gaarder om ny jobb og et budsjett på 5 millioner kroner.

Viktig sak

Venstres Abid Raja legger ikke skjul på at han kjenner de tre kvinnene i sofaen på kontoret godt.

– Vi har tross alt følt æreskulturen på kroppen alle sammen og deltatt i samfunnsdebatten i mange år. Slik sett deler vi mye smerte sammen, sier Raja, som ikke finner det problematisk at partiet allerede nå peker på Haq, Aden og Rehman Gaarder.

– Dette er kvinner som har stått i kampen selv i mange år og vet hvor skoen trykker. Kunnskapen og erfaringene som de sitter med, er ikke noe man kan lese seg til i en bok. Vi ser at det er flere og flere som gjør opprør mot æreskultur, moralpoliti og sosial kontroll. Å gi dette organiserte rammer er helt riktig, sier han.

Filmskaper og skuespiller Iram Haq, aktuell med filmen «Hva vil folk si», slutter opp om budsjettkravet fra Venstre og sier hun gjerne tar del i initiativet. Samfunnsdebattant og forfatter Amal Aden er like positiv.

– Dette gir håp for de yngre og alle som kommer etter oss, sier hun.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]