Illustrasjonsbilde. Modellklarert. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ett av fem barn gruer seg til å gå på skolen, viser en ny undersøkelse. Flere sier også at de ikke har noen å være sammen med på fritiden eller i friminuttene. 

“Gruer du deg ofte til å gå på skolen?» var et av spørsmålene 6.500 elever i 5. til 7. klasse i Asker og Bærum i Akershus ble bedt om å svare på.

Bærum kommune tok initiativet til undersøkelsen, og Ungdatasenteret ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA ved Høgskolen i Oslo og Akershus har utviklet spørreskjemaet i samarbeid med Kompetansesenter rus, region øst og kommunene.

Hvorfor barna gruer seg er fortsatt uklart og skal forskes mer på.

– Men ganske mange svarer i undersøkelsen at de gruer seg til prøver. Det kan være én grunn. Noen er redde for å snakke foran klassen, og noen svarer at de blir mobbet. Men det kan også være at de gruer seg fordi de synes det er kjedelig på skolen. Dette skal vi forske mer på, sier forsker Mette Løvgren til Aftenposten.

Løvgren sier til forskningsmagasinet Viten + Praksis at det viktigste funnet er at de aller fleste barn i Bærum og Asker har det bra, men at det finnes barn som ikke har venner.

Noen av barna gir ifølge Løvgren også uttrykk for at de er misfornøyde med seg selv, med foreldrene sine eller med skolen.

– Selv om disse ikke utgjør mer enn noen få prosent av barna i kommunene, er dette en gruppe som en bør ha et særskilt fokus på i det videre arbeidet med barn og unge, understreker Løvgren.

Leder for Ungdatasenteret, Anders Bakken, sier det ville være interessant å se om resultatene er like for andre kommuner i Norge.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]