NAV , Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Utbetalingen av foreldrepenger synker i Norge. Ifølge Nav er hovedårsaken at det fødes færre barn i Norge.

Ferske tall fra Nav viser at 47.800 fedre og 74.600 mødre mottok foreldrepenger de ni første månedene i 2017. Det er en nedgang på henholdsvis 2,2 prosent og 3,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Nedgangen ses i sammenheng med at fødselstallene i Norge synker. Ifølge Nav har antall fødsler falt med 5 prosent i første halvår, sammenlignet med tilsvarende periode i 2016.

I løpet av de ni første månedene i året mottok totalt 47 prosent av fedrene foreldrepenger i ti uker eller mer. Flest var det i Akershus, der 56 prosent av fedrene tok ut foreldrepermisjon i minst 10 uker. Oslo ligger på en god andreplass med 54 prosent.

Nederst på lista havner Vest-Agder. Her mottok 30 prosent av fedrene foreldrepenger i ti uker eller mer i årets ni første måneder.

Et flertall av foreldrene velger 100 prosent dekningsgrad/lønn, fremfor 80 prosent lønn og en lengre stønadsperiode. Den totale andelen kvinner som velger full lønn, har økt fra rundt 30 prosent i 2008 til nærmere 70 prosent i 2017.

Menn og kvinner hadde i årets tre første kvartaler i snitt et uttak av foreldrepenger på henholdsvis 40 dager og 99 dager, et tall som er på nivå med fjoråret.

Rundt 14.200 personer benyttet seg av delvis uttak av foreldrepenger i kombinasjon med delvis arbeid. Dette er en nedgang på 6 prosent sammenlignet med fjoråret. Tre av fire som benyttet seg av ordningen var menn, og flest befant seg i Agder-fylkene og Oppland.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]