This undated photo released by the Sumatran Orangutan Conservation Programme shows a Tapanuli orangutan in Batang Toru Ecosystem in Tapanuli, North Sumatra, Indonesia. Scientists are claiming an isolated and tiny population of orangutans on the Indonesian island of Sumatra with frizzier hair and smaller heads are a new species of great ape. It's believed that there are no more than 800 of the primates that researchers named Pongo tapanuliensis, making it the most endangered great ape species. (Jonas Landolt/Sumatran Orangutan Conservation Programme via AP)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Forskere bekrefter funn av en til nå ukjent orangutang-art på den indonesiske øya Sumatra. Arten står i fare for å bli utryddet.

Dette er det første nye funnet av en menneskeapeart på nesten 90 år. Arten har fått navnet Pongo tapanuliensis og er nå den mest utrydningstruede menneskeapearten som finnes, konstaterer forskerne i en studie som torsdag ble publisert i Current Biology.

– Hvis det ikke raskt tas skritt for å redusere nåværende og framtidige trusler og bevare hver eneste gjenværende del av skogen, risikerer vi å være vitne til både funn og utrydding av en apepart i løpet av én generasjon, skriver forskerne.

Forskerne anslår at det finnes opptil 800 aper av tapanuli-arten. Indonesiske myndigheter planlegger å bygge en vannkraftdemning som kan oversvømme store deler av den beste delen av den nyoppdagede artens leveområder.

– Det er superviktig at alt gjøres for å beskytte de gjenværende individene, og ideelt sett tilrettelegge for at arten kan vokse i antall, sier forsker Erik Meijaard ved Australian National University i Canberra.

Den nyoppdagede arten holder til på et rundt 1.100 kvadratkilometer stort område i Batang Toru-skogen i Tapanuli-området på Nord-Sumatra.

Studien er blant annet basert på analyser av skjelettet til en voksen hann som ble drept av landsbybeboere i 2013, en genetisk studie, og analyser basert på forskjeller i oppførsel og bosetningsmønster fra sumatraorangutanger.

NTB-AP-DPA

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]