Syria går mot oppdeling

AFP PHOTO / STRINGER

Over de siste månedene har flere og flere Syria-analytikere sagt at Assad-regjeringen kommer til å gå seirende ut av konflikten i Syria. Men selv om det nå ser ut som at Assad har det militære overtaket, er det flere områder i landet som fortsatt er kontrollert av andre aktører. Ifølge Alexander Bick, Associate Director of the Henry A. Kissinger Center for Global Affairs, er det nå sannsynlig at Syria går mot en oppdeling grunnet Russlands pragmatiske tilnærming til konflikten og USAs pågående anti-terror operasjoner i landet.

Bick argumenterer at selv om både Russland, USA, Tyrkia, Iran og Irak er imot en deling av Syria, begynner den strategiske realiteten å synke inn. Å opprettholde en viss stabilitet og sikkerhet i landet er en viktig faktor for alle aktører – regionale og internasjonale. Etter å ha intervenert på forskjellige sider i krigen, er høyeste prioritet for Russland og USA å unngå å starte en større krig med hverandre. De har derfor iverksatt diverse tiltak for å unngå en konflikt og elven Eufrat har blitt en ”midlertidig” de facto grense mellom USA-støttede og Russland-støttede styrker. Ifølge Bick er det lite sannsynlig at disse tiltakene kommer til å vare: Nå som IS er i full retrett og kappløpet om å ta til seg gruppens gjenværende territorier tilspisser seg, krymper slagmarken drastisk og risikoen for en utilsiktet konfrontasjon blir større.

Bick sier at for å unngå dette, kommer Russland og USA til slutt å bli tvunget til å akseptere harde grenser mellom gruppene de støtter i Syria.  Så fort disse linjene blir trukket vil fiksjonen om Syrias territoriale integritet bli vanskeligere å opprettholde og den permanente oppdelingen av landet bli et faktum.

 

Les mer:

War on the Rocks. Syria Is Sliding Towards Partition, 2. November 2017.

 

 

 


Publisert: feb 25, 2018 @ 11:39 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.