A Syrian pro-government member watches as smoke rises from buildings following an air strike by government forces in the eastern city of Deir Ezzor, on October 31, 2017, during an operation against Islamic State (IS) group jihadists. The Assad regime has been able to recapture more than half of Syria's territory with the support of Russian air strikes. It is now focusing on the oil-rich eastern province of Deir Ezzor, where the SDF alliance is also involved. / AFP PHOTO / STRINGER
annonse

Over de siste månedene har flere og flere Syria-analytikere sagt at Assad-regjeringen kommer til å gå seirende ut av konflikten i Syria. Men selv om det nå ser ut som at Assad har det militære overtaket, er det flere områder i landet som fortsatt er kontrollert av andre aktører. Ifølge Alexander Bick, Associate Director of the Henry A. Kissinger Center for Global Affairs, er det nå sannsynlig at Syria går mot en oppdeling grunnet Russlands pragmatiske tilnærming til konflikten og USAs pågående anti-terror operasjoner i landet.

Bick argumenterer at selv om både Russland, USA, Tyrkia, Iran og Irak er imot en deling av Syria, begynner den strategiske realiteten å synke inn. Å opprettholde en viss stabilitet og sikkerhet i landet er en viktig faktor for alle aktører – regionale og internasjonale. Etter å ha intervenert på forskjellige sider i krigen, er høyeste prioritet for Russland og USA å unngå å starte en større krig med hverandre. De har derfor iverksatt diverse tiltak for å unngå en konflikt og elven Eufrat har blitt en ”midlertidig” de facto grense mellom USA-støttede og Russland-støttede styrker. Ifølge Bick er det lite sannsynlig at disse tiltakene kommer til å vare: Nå som IS er i full retrett og kappløpet om å ta til seg gruppens gjenværende territorier tilspisser seg, krymper slagmarken drastisk og risikoen for en utilsiktet konfrontasjon blir større.

Bick sier at for å unngå dette, kommer Russland og USA til slutt å bli tvunget til å akseptere harde grenser mellom gruppene de støtter i Syria.  Så fort disse linjene blir trukket vil fiksjonen om Syrias territoriale integritet bli vanskeligere å opprettholde og den permanente oppdelingen av landet bli et faktum.

annonse

 

Les mer:

War on the Rocks. Syria Is Sliding Towards Partition, 2. November 2017.

 

 

 

annonse

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.