Boligprospekter i vindu hos eiendomsmegler i Oslo lørdag. Boligmarked, boligmarkedet, boligpris, boligpriser, eiendomsmarked, eiendomsmegling, boligannonser. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

For første gang på fem måneder har boligprisene steget. Boligmarkedet har i oktober dermed utviklet seg sterkere enn forventet, mener Eiendom Norge. 

Prisene falt 0,2 prosent i oktober, men korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 0,4 prosent. Boligprisene er nå 0,7 prosent høyere enn for et år siden.

Prisutviklingen i oktober bryter dermed med trenden med de siste månedene, men administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge mener det er for tidlig å si om dette er et trendskifte.

– Vi forventer en negativ utvikling i november og desember, men det er jo usikkerhet om dette er et pust i bakken eller begynnelsen på et skifte. Det vil tiden vise, sier Dreyer.

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, mener boligprisutviklingen i oktober er overraskende sterk etter prisutviklingen det siste året. Men han mener det er naturlig at markedet nå henter seg inn igjen.

– Det er grunn til å tro at boligmarkedet vil utvikle seg mer balansert gjennom 2018, enn de voldsomme svingningene vi har sett i 2016 og 2017, sier Geving.

Nedgang i Oslo

I Oslo har boligmarkedet stupt siden april i år, og nedgangen fortsetter her. Oslo hadde den svakeste prisutviklingen i landet, med en nedgang på 1,8 prosent.

John Sætre, leder for bankvirksomhet i Nordea Norge, mener korreksjonen i markedet samlet sett kan være en sunn utvikling.

– Prisnedgangen er betydelig i Oslo-markedet, men vi må samtidig huske at vi kommer fra en periode med foruroligende kraftig prisvekst, sier Sætre.

Han har tro på at prisnedgangen vil fortsette, og regner med fallende priser i Oslo det neste halvåret.

– I landet ellers tror vi på en mer avdempet utvikling, hvor prisutviklingen blir rimelig flat, mener Sætre.

Sterkest vekst hadde Moss, med en økning i prisene på 0,4 prosent.

Flere solgte boliger

I oktober ble det solgt 8.452 boliger i Norge, noe som er 8,2 prosent flere boliger enn samme måned i 2016. Hittil er det totalt solgt 76.339 boliger landet over, noe som er tilnærmet samme nivå som året før.

En årsak til økningen i antall salg i oktober er usikkerheten som har preget boligmarkedet den siste tiden, som Dreyer mener har ført til en kraftig reduksjon av salget i nyboligmarkedet.

– Det er sannsynlig at mange av dem som vurderer kjøp av nye boliger nå har beveget seg over i bruktboligmarkedet, sier Dreyer.

I oktober ble det lagt ut 9.013 boliger til salgs i Norge, noe som er 3,4 prosent flere enn i samme måned i 2016. Så langt i år er det lagt ut 88.875 boliger for salg i Norge – 8,1 prosent flere sammenlignet med 2016.

– Vi ser tendenser til at økningen i tilbudssiden modererer seg i de største byene. Det blir derfor ekstra spennende å se hvor mye av tilbudssiden som vil bli tatt unna før nyttår, sier han.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]