This frame grab from a video released on Nov. 2, 2017 by the Syrian official news agency SANA shows a Syrian army tank firing during a battle against Islamic State militants in Deir el-Zour, Syria. The Syrian army announced on Friday, Nov. 3 it liberated the long-contested eastern city of Deir el-Zour from the Islamic State group. (SANA via AP)

IS mister sitt islamske kalifat, men er ikke nedkjempet og vil trolig dukke opp igjen i en annen form, tror eksperter.

Syriske og irakiske regjeringsstyrker hevder nå å ha drevet IS ut av de to siste byene de har kontrollert, Deir-al-Zor i Syria og al-Qaim i Irak.

– Rent geografisk har IS nå veldig små områder igjen, sier orlogskaptein Thomas Slensvik, som er hovedlærer i strategi og doktrine ved Forsvarets stabsskole.

Ifølge ham er det snakk om en strekning på rundt 40–50 kilometer fra den irakiske grensa og oppover langs Eufrat-dalen på syrisk side.

– Og de kommer nok til å miste dette også i løpet av noen uker, sier Slensvik, som tror risikoen for at IS vil gjenoppstå som en sterk, konvensjonell militærstyrke er liten.

Geriljakrigføring

– Spørsmål er om de klarer å fortsette som en motstandsbevegelse i området, eller om de vil fokusere på terrorisme, sier han.

Al-Qaida i Irak, som regnes som forgjengerne til IS, ble også langt på vei nedkjempet, men så plutselig dagens lys igjen som IS i 2014. Faren for en gjentakelse er absolutt til stede, tror Slensvik.

Sunniminoritetens misnøye med det sjiadominerte regimet i Bagdad er en åpenbar faktor, og mye vil avhenge av hvordan den irakiske ledelsen vil styre i områdene som nå er frigjort fra IS, sier han.

Seiersmentalitet

– Sjiamilitsen bør i alle fall ikke bli stående i de gjenerobrede områdene, sier Slensvik, som får støtte fra professor i Midtøsten-historie, Knut S. Vikør, ved Universitetet i Bergen.

– Men den politiske situasjonen i Bagdad er fortsatt full av intriger og krangel, og det rår fortsatt en seiersmentalitet blant sjiaene som gjør at de ikke nødvendigvis er så villige til å trekke seg tilbake, sier han.

Dersom konflikten mellom Bagdad-regjeringen og kurderne i Nord-Irak eller mellom Assad-regimet og de syriske kurderne blusser opp, vil IS kunne utnytte dette.

– Da kan de komme til å gjenoppstå raskere enn man hadde trodd. Vi har sett at de er flinke til å operere mobilt og gjennomføre overraskende angrep, sier Slensvik og får støtte fra Vikør.

– I kaoset som oppsto da irakiske styrker jaget kurderne ut av Kirkuk, tok IS igjen kontroll over to landsbyer i nærheten, sier han.

Støtte fra stammer

For å kunne føre en effektiv geriljakrig vil IS være avhengig av støtte fra lokale stammer, mener Vikør.

– Da IS tok Mosul i 2014, var det med stor støtte fra lokale stammekrigere, sier han. Om de vil få like stor støtte nå, er han usikker på.

– De stammene som så på IS som noe å satse på for tre-fire år siden, har nok tatt lærdom av hvordan det gikk, sier han.

 

(©NTB)